Изригналият вулкан заплашва Конго и Руанда с катастрофа

Половин милион души напуснаха домовете си в и около конгоанския град Гома в събота, предаде MSNBC. Паниката беше предизвикана, след като втори кратер, изхвърлящ лава, се образува в района. Това е страничен ефект след мощното изригване на вулкана Нирагонго в четвъртък. Рано сутринта в неделя дойдоха съобщения, че някои от жителите се завръщат в опустошения град, макар и временно, за да приберат каквито лични вещи могат да открият, преди отново да си напуснат района.

Новите потоци лава, заедно с тези от петък, унищожиха половината град, тъй като невероятната жега предизвика експлозии. Представители на Обединените нации съобщиха за поне 45 жертви при най-разрушителното изригване на вулкани в Централна Африка през последния четвърт век. Десетки други хора са получили изгаряния от горещата лава. Броят на жертвите може да се увеличи.

Пътеката от разтопена лава, широка над 50 метра и дълбока на места над три метра, придоби форма на котва, докато се спускаше от планината Нирагонго, на повече от 40 километра северно от Гома. Тя премина през главната улица на града и се стече в езерото Киву, като изпусна серен дим и пара във въздуха.


Новият източник на лава е покрил една трета от пистата на летището в Гома. Унищожени са католическата катедрала в града и хиляди домове.

"Разрушението е поразително", заяви операторът на агенция "Ройтерс" Темистокъл Хакизимана, който наблюдаваше града от хеликоптер. "Цели сектори на града са покрити с черна лава, сградите още пушат."

Повече от 300 000 души избягаха в град Гисени в съседна Руанда. Там те живеят на улиците, като намират подслон през нощта под врати на магазини.

Кореспондент на Би Би Си предаде, че хората се насочват обратно към Гома, като пресичат гореща лава, за да се върнат по домовете си. Репортерът уточни, че движението става и в двете посоки - и някои от завърналите се отново се отправят в безопасност с онова, което са могли да спасят или да съберат.

Около 180 000 души останаха изолирани от лавата в другия край на разделения град, без питейна вода и без ток, заяви Адолфе Онусумба, лидер на подкрепяна от Руанда конгоанска бунтовническа групировка, която контролира Гома. Той посети бедстващите хора с хеликоптер.

"Хората започват да се връщат, но се оплакват от липса на храна и вода. Те са гладни", смята Онусумба. Той твърди, че 85% от централния бизнес район са унищожени, включително складове с хранителни припаси.

В Гисени, където се изготвят планове за евакуация, ако лавата се насочи натам, слънцето изгря под звуците на хиляди плачещи, гладни деца. Бежанците се изкъпаха в езерото, където водата миришеше на сяра от лавата.

"Няма храна, няма вода, няма лекари. Тук сме като животни", заяви Ричард Мвамбо, учител, който напусна Гома и се готвеше да се качи на борда на опасно претоварен ферибот за Букаву. Пътуването по езерото Киву дотам отнема четири часа. "Страхуваме се да не умрем, по-добре е да умрем в Конго, отколкото в Руанда.

Би Би Си съобщи, че много хора отказват помощ от Руанда, която оказва военна помощ на конгоански бунтовници. По-късно през деня в събота лава започна да се изсипва от вероятно нова цепнатина, на десетина километра източно от Нирагонго, заявиха властите.

Майор Пиер Пинчар, военен аташе в белгийското посолство в столицата на Руанда - Кигали, смята, че ситуацията може да се превърне в хуманитарна катастрофа. Две деца вече умряха от глад и обезводняване.

Пинчар уточни, че бежанците пият вода от езерото, което може да доведе до холерна епидемия. "Езерната вода е отрова, защото всичко от града отива в езерото", категоричен е той.

Белгийски самолет ще донесе инсталации за пречистване на водата в Гисени в неделя, добави белгиецът. Нови цепнатини заплашват да увеличат щетите, докато продължаващите потоци лава се приближават към Гисени.

Агенциите на ООН призоваха за изпращане на помощ, както сториха и няколко други държави. Би Би Си предаде, че Великобритания е осигурила 2.9 милиона долара, Белгия - 1.1 милиона, а Германия е обещала 270 000 долара. Американската агенция за международно развитие заяви, че незабавно ще изпрати 20 000 вълнени одеала, също толкова кани за вода, 5 000 противопрахови маски - всичко на обща стойност 224 000 долара.

Президентът на Конго Джозеф Кабила обяви, че изпраща правителствена мисия, която да оцени щетите в засегнатия район. Кабила се обърна към ООН, Организацията за африканско единство и Южноафриканската общност за развитие с молба за "масирана помощ" за хората от района, се подчертава в декларация на правителството.

Пожари бушуваха и земята се разтърсваше след изгрев слънце в събота в пограничния район между Демократична Република Конго и Руанда.

"Земните трусове продължават и стават много силни", заяви Фиделе Мициндо, губернатор на Гизени. "През нощта са се образували няколко пукнатини в Гизени, поне една къща е рухнала."

"Няма нищо за ядене", твърди 48-годишният бизнесмен Джъстин Мосала. "Правителството не казва нищо, международната общност не казва нищо, ние не знаем какво ще правим. Няма пазари, няма магазини, всичко е разрушено."

Конго поиска от международната общност незабавна помощ, включваща палатки, одеала, питейна вода и санитарни средства.

"Това ще бъде хуманитарна катастрофа", заяви официален наблюдател на ООН, който е в Гома като част от усилията да се сложи край на гражданската война там. "Трябва да им намерим подслон, да ги настаним в лагери. Няма ток, няма течаща вода."

Флориан Уестфол, говорител на Международния комитет на червения кръст, обяви, че летището и пристанището в Гома са станали неизползваеми поради лавата. "Наш склад и гаражи със седем камиона са унищожени", подчерта той. "Летището е неизползваемо, а пристанището в Гома е разрушено от експлозия", причинена от лавата. "Водоснабдителната компания вече не действа, две от трите помпени станции са извън строя", добави той.

Персоналът на ООН и на благотворителни организации беше инструктиран да напусне Гома и Гисени, които сега са застрашени от изсипване на лава. За по-голяма сигурност тяхна база става Руенгери, на изток. Около 50 000 бежанци са решили да направят същото, заяви официален представител на ООН.

"Хората в Гисени са затворили магазините, дори и пазара. Те просто се страхуват да не се повтори същата ситуация и в Гисени", смята руандийският журналист Алоис Баде Хабиназа.

Изригването е само последното от редицата нещастия, които се изсипаха върху Гома. Градът се намира на кръстопът за армиите, които водят война от три години. Руанда и Уганда подкрепят бунтовниците, които се опитват да свалят правителството в столицата Киншаса. Последното на свой ред се подкрепя от Ангола, Зимбабве и Намибия.

Вулканът Нирагонго е един от осемте по границата на Руанда, Демократична Република Конго и Уганда. Районът изобилства с тропически гори и в него живеят редки планински горили.

Само два от вулканите са активни - Нямурагира, който изригна в началото на 2001 година, без да предизвика щети, и Нирагонго. През 1977 година много хора бяха убити, когато море от лава проби през цепнатина по краищата на Нирагонго със скорост над 60 километра в час, което според експерти е най-бързото изтичане на лава в историята.

Нирагонго беше активен за последен път преди осем години, когато отново се появи езеро от лава в кратера на вулкана, което предизвика осветяване на облаците в оранжево през нощта. Легендите в областта говорят за разгневен дух, затворен във вулкана, който излива гнева си върху източната част на Конго.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK