Литва върна свещени книги на Израел срещу подкрепа за НАТО

Литва върна в сряда на Израел свитъци от свещената за евреите Тора, съобщи агенция "Ройтерс". Текстовете са били притежание на еврейската общност в Литва преди втората световна война, когато Вилнюс е бил наричан Ерусалим на Литва. Тогава в столицата на балтийската република са живели 200 000 евреи. Те са били практически унищожени от нацистите, подпомогнати от местните им съмишленици, и днес броят им е не повече от 5000 души.

Връщането на свещените текстове всъщност беше резултат на сделка, сключена между Израел и Литва, коментира вестник "Аарец". Според вестника, който цитира висш дипломат от Министерство на външните работи на Литва, Тел Авив е обещал на Вилнюс да лобира пред САЩ за приемането в НАТО на бившата съветска република. Част от сделката е включвала и клаузата Америка да предостави известни облекчения на балтийската държава в двустранните търговски отношения.

Хиляди свитъци от свещеното писание са били унищожени или завинаги загубени в Централна и Източна Европа по време на гоненията срещу евреите. Около 370 отделни фрагмента са се намирали в балтийската република. Те са били съхранени от православни църковни служители в различни църкви и манастири. След обявяването на независимостта през 1991 г. Литва постави книжата в Националния регистър за културното наследство, като по този начин стана практически невъзможно да бъдат изнесени от страната. След многогодишни дебати през октомври 2000 г. парламентът гласува свещените текстове да бъдат върнати на еврейската държава. От тях 309 вече са притежание на Националната библиотека на Израел. Петдесет и осем от фрагментите остават във Вилнюс.


Сделката предизвика доста критични отзиви в средите на историците и изследователите на холокоста в Израел. Те заявиха, че Литва би трябвало да върне свещените книги, без да иска каквото и да било в замяна. Професор Дон Левин от университета в Ерусалим, който изучава участието на Литва в холокоста, дори беше по-краен в реакцията си. "Вместо да обещава, че ще лобира за Литва, Израел би трябвало да я принуди да се изправи очи в очи срещу нацисткото си наследсто и да понесе отговорността си за колаборационизма с нацистите. За всичко това Литва трябва да бъде изправена пред съда и да бъде съдена за престъпления срещу еврейския народ", твърди професорът.

Литовците са на друго мнение. "Нашият народ запази свитъците с цената на огромен личен риск по време на нацизма и на 50 години съветска окупация, когато религията беше забранена, а холокостът не се дискутираше", каза по време на официалната церемония външният министър на страната Антанас Валионис.

"По време на Втората световна война, когато хиляди литовци биваха убивани или прогонвани от домовете им, имаше и такива, които, рискувайки собствения си живот, съхраниха тези свитъци, за да дойдат днес при нас", допълни израелският заместник-министър на външните работи Раби Мишел Мелхиор. По този начин министърът отговори на упреците, че Литва е запазила твърде много от книжата за собствената си еврейска общност. "Те платиха висока цена по време на холокоста и имат право на част от общото наследство", каза министърът.

Книгите, чиято цена се определя на стотици хиляди долари, имат преди всичко огромна историческа стойност за евреите. Някои от тях са били използвани в юдейско училище в Литва още през ХVIII век, съобщи агенция "Ройтерс".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK