НДСВ и ОДС ще представят България в евроконвента

Парламентът избра в сряда със скандал Даниел Вълчев от НДСВ и Николай Младенов от ОДС за основни представители на законодателната власт в Европейския конвент. Социалистите заподозряха съглашателство между жълти и сини.

Европейският конвент се събира в началото на март и има задача да изработи нов конституционен договор на Европейския съюз. За заместници на Вълчев и Младенов бяха определени Александър Арабаджиев от лявата "Коалиция за България" и Несрин Узун от ДПС. България ще има и основен представител и негов заместник, които предстои да бъдат посочени от правителството. В кулоарите на парламента Николай Младенов каза, че бившият президент Петър Стоянов е отказал да бъде номиниран като участник от изпълнителната власт. По думите му за негов подгласник е бил обсъждан главният преговарящ с Европейския съюз Меглена Кунева. България трябваше да избере своите представители в евроконвента до 1 февруари.

Предложението за избиране на Даниел Вълчев и Николай Младенов предизвика в сряда протестите на левицата. Социалистите недоволстваха, че проекторешението не е внесено в деловодството на парламента и под него не се е подписал никой. Те поискаха Александър Арабаджиев да не бъде заместник, а основен представител. Няма логика България да има в конвента повече представители на десни политически сили, след като е очевидно, че има рязка промяна в електоралните нагласа в страната, заяви Румен Овчаров, заместник-председател на БСП. Титулярите са от двете най-големи парламентарни групи, отговори му Петър Жотев от ОДС. Социалистите поискаха прекъсване на дебата за консултации между политическите сили. Любен Корнезов, Румен Овчаров, Надежда Михайлова и Лютви Местан се затвориха в стаята на НДСВ, но след половин час се разбра, че нямат ново решение. Депутатите отхвърлиха със 113 гласа предложението на БСП кандидатът им да е основен представител в конвента. Прието беше предложението, в което представителите на БСП и ДПС са заместници. На два пъти в рамките на половин час председателят на парламента Огнян Герджиков прекъсваше процедурата заради гласуване с чужди карти. Явно НДСВ се е договорило с ОДС, коментира избора Любен Корнезов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK