Араби изтеглят капиталите си от Америка и Европа

Арабски клиенти на европейски и северноамерикански банки масово изтеглят парите си през последните дни. До момента по неофициални данни представители на Близкия и Среден изток са закрили банкови сметки на стойност близо 1 трилион долара.

Според информация на руския всекидневник "Независимая газета" действията на така наречените нефтени държави от мюсюлманския свят били мотивирани от страха, че сметките им в западни банки ще бъдат блокирани при евентуална антитерористична кампания на САЩ и Великобритания срещу Ирак. "Намесата на Вашингтон в палестинско-израелския конфликт не трябва да се приравнява с участието на Белия дом в иракско-кувейтския спор", обяснява Амр Мусса - лидер на Лигата на арабските държави. По думите му в първата намеса няма нищо лошо, но втората предизвиква смут в мюсюлманския свят.


Мнозина експерти прогнозират, че отливът ще се окаже пагубен за все още нестабилната след рецесията икономика на Запада. В тези условия той се опитва да консолидира своите военностратегически позиции, като търси доверието и съдействието на държавите от зоната на Близкия и Среден изток. Възможно е американските власти да променят конфигурацията на своето присъствие там, коментират експертите. Така Саудитска Арабия, смятана досега за лоялен партньор на Запада, се превръща в реален опонент на САЩ, обясняват те. В същото време Бахрейн все повече гравитира към групата на стратегическите съюзници на антитерористичната коалиция.

При всички положения позицията на арабските държави спрямо западната инициатива за сваляне режима на Саддам Хюсеин в Ирак тепърва ще бъде обект на дебат. Именно темата за очакваната американско-британска операция в региона ще бъде в основата на срещата на лидерите от Арабската лига в Бейрут в края на месеца.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK