България иска квота за износ в ЕС на 5 хил. тона заешко месо

Земеделското министерство да включи в годишната квота за износ на месо в страните от Европейския съюз 5 хил. тона заешко и България да внася животни от Германия за генофонда на страната. Това са поискали от Националната асоциация на зайцевъдите, съобщи председателят й Иво Андреев. Според него проблемът пред българския износ на този вид месо е качеството на фуража, с който се хранят зайците, и липсата на разплодни животни. Засега има голямо търсене на българско заешко месо, но все още не се предлагат необходимите количества, смятат производителите. Предстои през тази и следващата година Министерството на земеделието и горите да лицензира между 8 и 12 разплодни ферми.

Според Иво Андреев европейските пазари ще се отворят за зайцевъдите и заради действащата от няколко дни модерна кланица в град Гулянци, Плевенска област. Тя е с капацитет 1200 животни за една смяна, а работата ще се извършва от 21 души. Близо 200 хиляди лева струва новото съоръжение. Почти 40 хиляди лева са отпуснати от германската програма "Фамад", която ще инвестира до 2005 г. половин милион лева за развитие на зайцевъдството в Плевенска и Ловешка област.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK