Румънски бармани се оплакват от "закон за децибелите"

"Не сме дошли тук да почиваме, а да се забавляваме. Сега е скучно", казва 23-годишен студент, хвърляйки въдица в морето. Мнозина тук, в морския курорт "Нептун", на около 270 километра източно от Букурещ, казват, че онзи, който проваля купона, е премиерът Адриан Нъстасе. Министър-председателят пристигнал тук миналата седмица за спокойна почивка, разказват едни. Други са на мнение, че полицията се престарава в опитите си да поддържа тишина заради премиера.

Нъстасе отрече слуховете, че той е наредил музиката да бъде намалена. "Положихме големи усилия да насърчим туризма на Черно море и нямаме намерение да разгонваме гостите на курортите", каза той. И добави, че лично е посетил дискотеки заедно с жена си и децата. Премиерът обаче припомни на интересуващите се, че миналата година неговото правителство е приело закон, който задължава собствениците на заведения край морето да приглушават музиката на открито късно вечер.

Младежите, дошли на почивка в Нептун, обаче се оплакват, че собствениците на заведения не били пускали музика от четвъртък вечерта до петък на обед, когато Нъстасе бил в резиденцията си. Освен това три концерта, които трябвало да се състоят в близост до ваканционната къща на министър-председателя, са били отменени или отложени в последната минута с някакви мъгливи обяснения.


Вицове и карикатури вече избуяха в националните вестници, сравняващи Нъстасе с бившия диктатор Николае Чаушеску. Той прекарваше ваканцията си в същата вила и позволяваше развлечения само до 10 часа вечерта. Слуховете твърдят, че всеки понеделник полицейският шеф на "Нептун" бил уволняван за необясними "тежки пропуски".

След падането на диктатора собствениците на дискотеки и местните радиостанции по брега започнаха внимателно да увеличават децибелите. Явно старите рефлекси са се запазили. Вчера, когато Нъстасе напусна курорта за работно посещение, музиката отново се разля от високоговорителите по плажа.

"Всички решихме, че музиката отново трябва да се върне към нормалното", казва собственикът на дискотека Дан Абрамов. Според него тихите звуци са прогонили туристите, които искат да танцуват, към други курорти. "Ако и тук, в "Нептун", не ви разрешават да се забавлявате, къде другаде можете да го правите? Да не би да се е върнал Чаушеску", казва барман, представил се само с името Ремус.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK