Мюсюлмани планират златен ислямски динар от 2003 г.

Малайзия и други мюсюлмански страни планират от началото на 2003 г. да започнат да заобикалят западните валути и да използват злато, за да уреждат двустранните си търговски сделки, съобщи в понеделник висш малайски представител, цитиран от Ройтерс. Нур Мохамед Яккоп, икономически съветник на премиера Махатир Мохамад, заяви пред международна конференция, че новата търговска система, базирана върху електронна парична единица, наречена златен динар, ще даде импулс на търговските връзки между мюсюлманите по света, които са над 1.3 милиарда. “Златният динар можа да бъде важен механизъм, който да ни защити от нестабилната и крайно несправедлива световна монетарна система”, заяви той.

В момента по-голямата част от световната търговия се извършва посредством валути като американския долар и еврото през валутните пазари, които преди време бяха сериозно критикувани от Махатир. Той обвини западните валутни спекуланти за азиатската финансова криза през 1997-1998 г., която го принуди да наложи контрол върху капитала и да прикрепи фиксинга на рингита към долара. Много ислямски страни редовно изразяват недоволство от американското надмощие в световните дела, включително и във финансовата и търговската сфера, посочва Ройтерс. Според Нур Мохамед системата ще позволи на мюсюлманските държави да заобиколят западните посредници и пряко да уреждат търговските си дела. “В момента търгуваме помежду си през Европа или други немюсюлмански държави. Търговските ни отношения с немюсюлманските държави са с 8 пъти по-голям обем от тези с ислямските ни събратя.”

Според ислямските закони златният динар е равен на 4.3 гр (0.15 унции) злато. Според предложената система централните банки на ислямските страни ще уреждат на всеки три месеца търговските си баланси, като прехвърлят собствеността върху злато, оставено на съхранение в трети банки, например в Bank of England. Нур Мохамед заяви пред репортери, че Малайзия се надява да започне подобни разплащания от средата на 2003 г., точно преди премиерът Махатир да се оттегли от поста, който заемаше през последните 22 години, и преди да домакинства на срещата на високо равнище на Организация Ислямска конференция.


Европейски наблюдатели обаче изразиха съмнение, че предложената система ще заработи. Главният проблем е как системата да отиде отвън няколко правителствени транзакции и да избегне флуктуациите на пазара на златото. Според Камал Накви, анализатор на базирания в Лондон Macquarie Research, схемата е повече политически, отколкото икономически мотивирана. Правителствата вероятно ще я подкрепят, но частните износители може и да я пренебрегнат, коментират други експерти.

На същата конференция в Куала Лумпур белгийският икономист Бернар Литер, един от създателите на общата европейска валута, предложи създаването на нова световна валута, която да бъде подкрепена от кошница от продукти като петрол, жито и злато.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK