Новото вино и старите проблеми на "Божоле"

Не само ниските облаци и ръмящият дъждец хвъряха сянка върху масивите с Божоле, когато там преди броени дни започна тазгодишният гроздобер. Преди първите гроздове да бъдат откъснати, берачите трябваше да изтеглят от пазара еквивалента на 13 млн. бутилки, останали непродадени от миналогодишната реколта, които сега ще бъдат превърнати в оцет.

От първото представянето на пазара на Beaujolais Nouveau през 1954 г. нито една есен не мина без потоп от публични изяви, като купувачи от Япония и Австралия се състезаваха да бъдат сред първите, поставили на рафтовете на своите барове и ресторанти модерното вино. През еуфоричните 70 и 80 години на ХХ век пилоти, балонджии, собственици на ретро автомобили, колоездачи и щафетни бегачи се присъединяваха към търговската лудост, превърнала виното, дотогава запазена територия за нископлатени работници, в питие за сноби. Но краят на илюзиите дойде с появата на една по-взискателна клиентела, според която времето на Beaujolais Nouveau е отминало, и която започна открито да го бойкотира.В резултат 100 000 хектолитра, или около 13 млн. бутилки, което е около 7 процента от миналогодишната реколта, беше изтеглена от магазини и изби. Решението беше окачествено от председателя на винения синдикат "Божоле" Морис Ларж като "смело, отговорно и необходимо". Производителят Ив Боне посочи, че от години единствената грижа на региона е да произведе колкото може повече ново божоле, за да задоволи търсенето, което поглъща около една трета от реколтата. "Никой не задаваше въпроси. Ние продавахме толкова много младо вино на приемливи цени. "Божоле" се превърна в масово вино."

Ларж признава, че "Божоле" ще трябва да повиши качеството си, намаляло значително поради необходимостта да се произвежда младо вино - по френските стандарти до два месеца след брането на гроздето. Само за една година цената на хектолитър (100 л) от това вино спадна от 160 на 70 евро. "Репутацията на "Божоле" е толкова спаднала, че си мисля дали не е по-добре да го продаваме без етикет", казва Боне. "Много винопроизодители оцеляват само защото съпругите им също работят".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK