“Ал Фатах” спира терористичните атаки

 

Ръководената от палестинския президент Ясер Арафат организация “Ал Фатах” обяви в специална декларация, че спира терористичните нападения срещу граждански лица и обекти.

Това съобщава вестник “Ha'aretz”. Изданието се позовава на изказване на високопоставения представител на “Ал Фатах” Хюсейн ал Шейх. Той посочи, че организацията на Ясер Арафат ще излезе със специална декларация по случай 2 години от началото на Интифадата-29 септември 2000 г.


В документа се посочва, че “ съгласно висшите интереси на палестинския народ и неговите морални ценности, религия и убеждения, “Ал Фатах” се отказва от каквито и да терористични актове срещу граждански обекти на Израел и ще предупреждава предварително за тяхната провеждане”.

В документа се подчертава, че няма да има пауза за военните действия срещу армейски израелски обекти, докато не се постигне освобождаването на окупираните през 1967 г. палестински земи. Организацията на Ясер Арафат посочва, че запазва за себе си правото на “законна самоотбрана срещу окупаторите”. Съпротивата ще продължи до създаването на държавата Палестина със столица Източен Йеруслим.

Израелското радио съобщава, че текстът на декларацията е изработен след двудневни консултации между представителите на “Ал Фатах” и делегация на ЕС. Медията съобщава, че към документа е изразила готовност да се присъедини и кръжащата около организацията на “Ясер Арафат” военнизирана групировка на “Бригадите на мъчениците от Ал Акса”.

Документът е подписан официално и организацията “Танзим”. Тя се отцепи от “Ал Фатах” след като Ясер Арафат прие плана за автономия на Палестинските земи като преходен етап към независима държава. В приетата декларация се посочва, подписалите се под документа подкрепят както Ясер Арафат като символ на палестинския патриотизъм, така и желанието на народа да избира сам своите лидери.  

Външните министри от Европейския съюз одобриха в края на август план. Той е съставен от председателстващия в момента ЕС - Дания, за установяване на мир в Близкия изток. Документът, състоящ се от три фази и предвиждащ създаване на независима палестинска държава през юни 2005 година, с пълното съгласие на израелската и умереното съгласие на арабската държава. Целта е създаване на палестинска държава на базата на границите от 1967 година.

Датският външен министър Пер Стиг Мюлер, чиято страна в момента е председател на ЕС, ще представи на 16 септември  идеята си и на другите членове на така наречената Четворка, включваща и САЩ, ООН и Русия, които координират усилията си за прекратяване на конфликта в Близкия изток.  

Планът съчетава елементи на идеи, които вече са били изразени от САЩ, Германия, Франция и арабските държави. Първата фаза на плана ще покрие периода до изборите в Палестина през 2003 година. Тя ще трябва да осигури израелско-палестинско споразумение за сигурност, реформирана палестинска система за сигурност и постепенно изтегляне на израелските войски от окупираните палестински територии.

Втората фаза ще продължи до създаването на палестинска държава с временни граници до август 2003 година. Тази фаза ще изисква формиране на Палестинска Автономия с нова легитимност, създаване на проект на нова конституция и преговори за държава с условни граници. Преговорите ще се водят с Четворката и три умерено настроени арабски държави в ролята на наблюдатели.

Финалната и най-дълга фаза ще приключи със създаването на окончателната палестинска държава през юни 2005 година. През този период ще започнат преговорите по ключови въпроси като Ерусалим, граници, заселването и бежанците.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK