Шрьодер обмисля второ суперминистерство

Германският канцлер Герхард Шрьодер има намерение да създаде второ суперминистерство, което да обединява социалната сигурност и здравеопазването, писа в. "Файненшъл таймс". Идеята на Шрьодер била част от усилията му да реформира пазара на труда и да намали рекордно високата безработица. В началото на седмицата стана известно, че министерствата на труда и икономиката ще се слеят в ново суперминистерство, което ще бъде оглавявано от премиера на провинция Северен Рейн-Вестфален Волфганг Клемент.

По време на преговорите за формиране на новото правителство между социалдемократите и зелените е станало дума за прехвърлянето на социалното осигуряване в пълномощията на здравното министерство, посочва "Файненшъл таймс". Все още обаче не са известни детайлите от тези разговори. Досега осигуряването беше към министерството на заетостта и социалното дело, което се управляваше от социалдемократа Валтер Рийстер. Според запознати с хода на преговорите Рийстер може да остане и в бъдещия кабинет, но едва ли като министър. Шрьодер трудно би се разделил с Рийстер най-малко по две причини - първо, той е член на партията му (за разлика от досегашния икономически министър - безпартийния Вернер Мюлер) и второ, Рийстер се ползва с подкрепата на синдикатите.

Синдикатът на работещите в тежката индустрия IG Metall, чийто бивш служител е досегашният трудов министър, атакува преди дни решението на канцлера да уволни Рийстер и да обедини заетостта и икономиката в една институция. Според синдиката това сливане би навредило на интересите на неговите членове. Министерството на труда традиционно стои близо до синдикатите, докато икономическото ведомство поддържа тесни връзки с големия бизнес и работодателските съюзи. Ние сме доста обезпокоени, че човек като Рийстер, който представяше и синдикатите, беше изтеглен настрана, заяви заместник-председателят на IG Metall Юрген Петерс.


Изборът, кой ще ръководи второто суперминистерство, ще бъде важен индикатор и за готовността на канцлера да извърши обещаните по време на предизборната си кампания реформи. За министър на здравеопазването и социалната сигурност той би могъл да запази досегашния здравен министър Ула Шмид. В първите дни след изборите обаче упорито се говореше, че именно тя е един от членовете на кабинета, които със сигурност ще бъдат сменени, а на нейно място ще дойде Биргит Циприс.

Междувременно Клемент и финансовият министър Хайнс Айхел започнаха конфликт помежду си за властта върху новата институция, която ще отпуска кредити за средните предприемачи. Т.нар. Банка за средната класа, която бе предвидена в предложенията на комисията "Харц" за реформиране на пазара на труда, може да бъде в правомощията и на финансовото, и на новото министерство на труда и икономиката.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK