Румъния иска да бъде франкофонски център в Източна Европа

Румъния, където френският език се радва на привилегировано положение, иска да бъде "център на франкофонията" в Източна Европа, писа във вторник френската медия "Куриер интернасионал". Бившата социалистическа страна има намерение да стане домакин на следващата среща на върха на франкофонските държави, за да получи международно признание на този статут.

Тази амбиция получи подкрепата на френския министър-председател Жан-Пиер Рафарен, който по време на разговор с неговия румънски колега Адриан Настасе, заяви, че е положително настроен следващата франкофонска среща да се проведе в Букурещ.

Румъния, която се представя за "латински остров в славянско море", смята, че разполага със значителни козове, за да бъде домакин на подобна среща.


Френският е бил езикът на елита и е бил говорен често в румънските аристократични салони през 18 век. През тази епоха голям брой синове на аристократи следват в Париж.

Днес официалните данни показват, че френският остава предпочитаният език сред румънците, въпреки че конкуренцията на английския се засилва.

Всеки втори румънец говори френски, а всяко второ дете избира като първи език в началното училище френския език.

По настоящем в Румъния съществуват двуезични класове (френско-румънски) в 52 гимназии, 12 френски филиали в университетите в Букурещ и други големи градове, създадени с помощта на Университетската агенция по франкофония.

На франкофонската среща на върха, която ще се проведе от 18 до 20 октомври в Ливан, Румъния ще бъде представена от държавния глава Йон Илиеско. Несъмнено за популярността на френския в страната е и постоянната подкрепа на Франция за влизането на Румъния в ЕС и НАТО.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK