В Македония е договорено разпределението на местата в кабинета

Преговорите, които се водят за разпределение на местата в новото македонско правителство между делегациите на десетпартийна коалиция "За Македония заедно" и Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/, приключиха успешно късно в четвъртък.

Това беше съобщено в петък сутринта в Скопие.

Постигната е договорка Демократичният съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети да получи поста вицепремиер и ресорите правосъдие, транспорт и съобщения, здравеопазване и образование. Източници от ДСИ съобщиха, че ръководството на партията е подкрепило на тези места да бъдат номинирани следните души: Абдулхамид Хасапи за министър на транспорта и съобщенията, Нухи Дервиши - на правосъдието, Реджеп Салиху - на здравеопазването и на образованието- Теута Арифи. Вицепремиер ще бъде Муса Джафери.


ДСИ ще получи и четири места на заместник министри в отбраната, земеделието, икономиката и МВР.

В петък е предвидена да се проведе още една среща между делегациите на "За Македония заедно" и ДСИ. Тя ще да бъде повече от "технически характер" за уточняване на последните детайли от споразумението и за обявяване на състава на новия кабинет.

На този етап не е известно по какъв начин ще се разпределят министерските места вътре в коалицията "За Македония заедно", но е очевиден фактът, че тя запазва контрола върху важни министерства като вътрешните и външните работи, отбраната и финансите.

Почти е сигурно, че начело на министерствата на вътрешните и на външните работи, както и на отбраната, ще застанат представители на СДСМ.

Министерството на финансите ще бъде поверено на един от лидерите на Либерално-демократическата партия Петър Гошев. Той е последния лидер на Съюза на комунистите на Македония пред неговата трансформация в Социалдемократическия съюз.

По един ще бъдат вицепремиерите от СДСМ, Либерално-демократическата партия и ДСИ.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK