Анте Маркович съди Македония

Анте Маркович, последният премиер на някогашната СФРЮ, иска чрез съдебна процедура да осъди македонските власти да му изплатят сумата от един милион евро за неговите консултантски услуги, давани на бившия вече премиер Любчо Георгиевски.

Жалбата на Маркович до съда в Скопие бе подадена през ноември миналата година, а в четвъртък беше четвъртото заседание по нея.

Маркович бе поканен за съветник на бившия премиер Любчо Георгиевски, като според медийни източници, за услугите си е получавал по 50 000 евро месечна заплата.


Бившият премиер на СФРЮ бе ангажиран като съветник по настояване на партията Демократична алтернатива и лично на нейния лидер Васил Тупурковски, когато ДА бе в състава на управляващата коалиция, дошла на власт в Македония през есента на 1998 година.

Като съветник Маркович предлагаше продължаване на процеса на приватизация в страната чрез ваучери, както и мерки за ускорен икономически растеж, но много скоро Георгиевски се отказа от неговите услуги.

Отказът от услугите на Анте Маркович съвпадна по време с разпадането на управляващата коалиция и излизането на Демократична алтернатива от властта.

Със съдебния си иск Анте Маркович иска изплащане на цялата сума по договора, след като нейното изплащане бе прекратено с предсрочното му прекратяване.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK