В Германия опипват почвата за отнемане привилегиите на държавните служители

Правителството на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия се готви да реформира регионалния закон за държавните служители, писа списание "Фокус". В проекта се предвижда новоназначените държавни чиновници да не получават статуса на държавни служители, който е свързан с редица привилегии. Този статус повече няма да притежават и учителите, полицаите и работещите в съдебната система. Те ще сключват обикновени трудови договори с работодателите си. Целта на реформата е да се спестят пари, обясни премиерът Пеер Щайнбрюк, който наследи на най-високия пост в Северен Рейн-Вестфалия издигнатия преди месец за министър Волфганг Клемент.

Според "Фокус" от 2020 г. провинциалният бюджет ще трябва да изразходва по 12.1 милиарда евро за пенсии на оттеглилите се от работа държавни служители. Сумата е три пъти по-голяма от разходите за същото перо в момента. Лавинообразното повишаване на плащанията от бюджета беше разтревожило още Волфганг Клемент, отбелязва "Фокус". Още през 2001 г. той свика правителствена комисия, която да изработи модел за обществените длъжности. Работната група от 25 души се запозна с демографските и трудовите характеристики на 4, 8-те милиона, работещи в Северен Рейн-Вестфалия, и прецени, че е необходимо да се вземат и допълнителни мерки за разрешаване на проблема. Правилата за работа и изискванията за държавните служители от нов тип ще бъдат изравнени с тези на заетите в частния сектор. Заплащането ще зависи за в бъдеще само от трудовите постижения и заеманата длъжност. То вече няма да е обвързано с трудовия стаж, възрастта и семейното положение, каквито са правилата за държавните служители. Държавните служители от нов тип ще бъдат назначавани отначало за две до три години пробен срок, преди да могат да сключат постоянен трудов договор. Отпада забраната за участие в синдикални протести, както и невъзможността държавните служители да бъдат уволнявани. Специални защити в закона ще има само за полицаите, военните и магистратите.

Във Федералната република статусът на държавен служител е един от най-привилегированите. Отделните провинции обаче имат право да коригират детайлните условия за наемане и възнаграждаване на работещите по такъв вид трудови договори. "Фокус" намеква, че намеренията на правителството в Дюселдорф да промени регионалния закон за държавните служители са получили благословията на трудовия министър Волфганг Клемент. Идеята на Клемент е да се опипа почвата за евентуално преразглеждане на федералните разпоредби в тази област.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK