Покаял се мафиот разкрива връзките между Коза ностра и "Форца Италия"

Партията на италианския премиер Силвио Берлускони, изглежда, не е с толкова чисти ръце, както претендира, съобщи в сряда швейцарското електронно издание "Суисинфо". Изданието цитира разкаял се мафиот от Коза ностра, който съобщил за връзките на сицилианската престъпна организация с политическата сила на министър-председателя. "През 1993 г. в средите на коза ностра се заговори за нова политическа партия. Твърдеше се, че за създаването й работят високопоставени служители на "Фининвест" - холдинга, ръководен от Берлускони, разказва 57-годишният Антонио Джуфре в признанията си пред съда. Част от тях бяха разпространени от италианската информационна агенция Анса. Медията припомня, че Джуфре беше приближен на върховния ръководител на мафията в Сицилия Бернардо Провенцано. Неговото издирване е обявено още през от 1993 г. Джуфре беше арестуван през април и прие да сътрудничи на италианското правосъдие. Декларацията му за връзката между "Форца Италия" и коза ностра е била приложена към съдебното досие. Така тя е станала част от обвиненията за връзка с мафията срещу сенатора Марсело Дел Утри. Миналия месец в Палермо започна процесът срещу сенатора, близък приятел на Берлускони.

В показанията си, дадени на 8 ноември 2002 г., Антонио Джуфре пояснява, че през януари 1993 г. е участвал в съвещание на "Купола", ръководния орган на мафията. По време на срещата сенатор Дел Утри е бил определен от присъстващите като "едно от оръжията, чрез които коза ностра е получила политически гаранции за бъдещето на организацията". Провенцано ми каза, че благодарение на създаването на партията "Форца Италия" той мисли, че проблемите на коза ностра ще бъдат решени за не повече от десет години", казва мафиотът.

Италианският премиер Силвио Берлускони прие на 26 ноември да свидетелства пред съда в Палермо по делото Дел Утри. След това обаче се отказа от намерението си, като се позова на правото, което му дава законът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK