Телевизионните канали в Турция плащат скъпо надпреварата за зрители

Турските зрители често остават пред празния екран на телевизорите си заради цензурата, която засяга телевизионните канали в страната, писа в събота АФП.

Последният случай касае един от най-санкционираните канали, Kanal D, осъден от Съвета за радио и телевизия, заради репортаж, съдържащ насилие, което може да навреди на децата. Това беше причината каналът да бъде спрян за 24 часа в началото на тази седмица.

"Тези прекъсвания струват изключително скъпо на телевизията", твърди един от адвокатите на медията, Ердал Аксу пред АФП. Той обаче признава, че по-скъпо би била загубата на рекламодатели, ако интересът към телевизията намалее, заради спирането на сензационните материали.


От създаването на Съвета за радио и телевизия през 1994 година, 16 канала бяха засегнати от временни забрани за излъчване за общо 340 дни.

Причините за спирането на емисиите са предимно политически - 94% от пострадалите са регионални канали, обвинени във "фундаментализъм" или "сепаратизъм". Сред санкционираните са и канали, обвинени в излъчването на репортажи, съдържащи насилие, еротика или накърняващи човешките права.

"Това разбира се са именно сцените, които карат хората да гледат нашите предавания, ето защо се опитваме да отидем максимално далеч без да попаднем под ударите на закона", признава пред АФП анонимна представителка на една от най-често санкционираните телевизии.

Санкциите срещу "посегателите на морала" продължават да валят, въпреки че решенията за спиране на дадена телевизия, стават много по-трудни, след като това лято бяха приети промени, насочени към хармонизиране на законодателството с европейските практики.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK