Холандски мобилни оператори бяха глобени за ценови сговор

Холандските финансови власти глобиха с близо 90 милиона евро всички мобилни оператори в страната за нарушаване на антимонополното законодателство, предадоха световните агенции. Глобата ще бъде разпределена между пет компании - "Дойче Телеком", "Либертел" - собственост на британския оператор "Водафон", холандското представителство на британската компания О2, холандския оператор KPN и държаната от "Франс Телеком" - "Дъчтоун".

Според официалните власти петте компании са постигнали тайно споразумение през юни миналата година за съгласуване на ценовата политика при сключването на договори за лизингово заплащане на мобилни услуги. В резултат на това са спаднали драстично комисионите, изплащани на посредниците в магазините за мобилни апарати и СИМ-карти. По данни на холандската антимонополна комисия компаниите са осъществявали помежду си постоянен обмен на служебна информация относно договорите с предплащане и за цените на другите си услуги.

Представители на комисията са на мнение, че тази практика е довела до "пълно прекратяване на конкуренцията на пазара на мобилни връзки в страната", което от своя страна е довело до загуби за редовите клиенти.

Според експерти инициатори на противозаконния план са били "Дойче Телеком" и "Либертел". Те ще платят най-голямата част от глобата. На "Либертел" се падат 24 млн. евро от нея, а на "Дойче Телеком" - 15.2 млн. евро. Операторите разполагат с двуседмичен срок, в рамките на който могат да оспорят решението на комисията. В същото време те могат да подадат съдебна жалба срещу органа.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK