Брюксел притиска неизрядните данъкоплатци

Финансовите министри на Европейския съюз се споразумяха за нови данъчни правила, които да влязат в сила от 1 януари 2004 г., съобщи Европейската комисия. Мерките целят да ограничат укриването на данъци чрез поддържане на влогове в друга държава, като задължат банките на 12 от страните членки да обменят информация. Австрия, Белгия и Люксембург отказаха да се включат в тази система, докато Швейцария не се съгласи да участва в нея, макар алпийската страна да е извън Евросъюза. Вместо това трите държави ще удържат такса върху лихвите по депозити на граждани на другите държави от ЕС. През 2004 г. таксата ще бъде 15% от размера на влога, през 2007 г. ще се увеличи до 20%,а през 2010 г. ще достигне 35%. Три четвърти от събраната по този начин сума ще бъде връщана на държавата, чийто гражданин е титулярят на сметката. Обменът на информация ще засяга широк кръг депозити с чуждестранен титуляр, сред които тези на физически лица и корпоративните и правителствени облигации.

Австрия, Белгия и Люксембург настояваха присъединяването им към системата за обмен на банкова информация да се отложи, защото подобно на Швейцария голяма част от приходите в държавните им бюджети идват благодарение на специфичните правила в банковия им сектор. В тези държави, славещи се като данъчни убежища, банковата тайна е трудно преодолима традиция, а контролът върху произхода на парите е по-либерален. ЕС ще предложи на европейските държави извън съюза и на САЩ да се включат в обмена на банкова информация. Ако това не стане, вероятно ще им бъдат предложени условия, подобни на тези за Австрия, Белгия и Люксембург.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK