Ислямисти разпространявали SQLSlammer-червей в Интернет

Радикалната ислямистка групировка "Харкат ул муджахедин" пое отговорността за разпростаняването в интернет на вируса, които стана известен като Slammer, Sapphire, SQLSlammer. Интернет червея се появи в края на януари .

Това съобщиха специализираните информационни сайтове.

Ислямистката групировка заяви, че е започнала "киберджихад". За целта тя е използвала интернет, за да предизвика хаос в средите на неверниците.


За доказателство ислямистите посочиха, че в програмата за активирането на вируса се съдържа числото 42. То представлява съкращението на организацията - HUM. В латинската азбука буквата H е 8 по ред, U - 21, а M 13. Сборът от тежи числа дава сумата от 42.

Експерти по компютърна безопасност са скептични спрямо направеното изявление от пакистанската ислямистка организация.

"Харкат ул муджахедин" е разположена в Пакистански Кашмир, близо до границата с Индия. Нейните поддръжници се обвързват с бомбения атентат срещу американското посолство в Исламабад, двата опита за покушение срещу президента на Пакистан генерал Первез Мушараф, отвличането на американския журналист Пърл и с връзки с "Ал Кайда". Въпреки това ФБР не причислява групировката към терористичните организации.

Групировката е създадена през 1985 година. В 1990 година тя започва ислямски джихад в Кашмир.

Най-сериозни бяха пораженията от вируса в Южна Корея. Тя е считана за най-компютъризираната държава в света с най-масов достъп до кабелен интернет. Според оценки на застрахователи щетите ще надхвърлят един милиард вона (860 000 долара). Проблемите идват от факта, че едва 40 процента от корейските компании са инсталирали модерни защитни системи срещу електронни атаки, съобщиха източници от Сеул, цитирани от агенция "Ройтерс".

Обемът на търговията на корейската фондова борса отбеляза най-ниските си нива за последните 13 месеца, тъй като инвеститорите се въздържаха да наддават посредством брокерите в интернет. Акциите на корейски и японски компании за доставка на интернет и компютърна сигурност спаднаха значително, но впоследствие наваксаха част от загубеното. Индексът KOSPI падна с 2.7 пункта под най-ниските си нива за последните 3 месеца.

"Над 500 български сайтове, хоствани от GoTo.bg, не работят заради този проблем", заяви Иван Николов, административен директор на фирмата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK