"Калашников" става марка за германски чадъри и одеколони

Фамилията на създателя на световноизвестния автомат АК-47 стана чуждестранна търговска марка, съобщи британският в "Дейли телеграф". Изданието твърди, че марката "Калашников" вече ще носят не само автоматичните оръжия, но и чадъри, ножове, ракети за тенис, лосиони за бръснене, джипове и дори коктейли с водка. Това е заложено в плановете на германската компания MMI, базирана в град Солинген. Преди няколко дни тя е сключила договор с Михаил Калашников, който доскоро категорично отказваше да продаде името си с търговска цел.

Според в. "Известия" инициатори на продажбата на търговската марка "Калашников" са наследниците на конструктора. Михаил Тимофеевич Калашников има три деца - Виктор, Нелия и Елена. Николай Шкляев - помощник главен конструктор в завода "Ижмаж", цитиран от всекидневника, разкрива, че делата на създателя на АК-47 се ръководят от Елена и внука на конструктора Игор Красновски. Той е президент на "Калашников" ООД, която се занимава със сключването на договори за използването на марката за търговски цели. Според изданието децата на конструктора контролират и фонда "Калашников", чиято цел е да събере средства за изграждането на музей на конструктора в град Ижевск. Твърди се, че отдаването на марката на германската компания е част от кампанията за финансиране на проекта.

За първи път представителите на германската компания MMI се свързали с Калашников преди 6 месеца, твърди "Дейли телеграф". Те донесли в Ижевск чадъри и други изделия, които предложили да пуснат под марката "Калашников". В края на 2002 година Михаил Калашников сключил договор с компанията, а на 9 февруари 2002 година 83-годишният изобретател заминал за Германия с дъщеря си и внука си, за да уточни детайлите по сделката. Според запознати от MMI са обещали на конструктора една трета от печалбата. По думите на Шкляев, Калашников, който е началник на конструкторското бюро към завода "Ижмаж", получава 5800 рубли месечна заплата. Отделно именитият изобретател получава максимална военна пенсия и допълнително заплащане от 10 минимални заплати (4500 рубли) месечно заради званието "Почетен гражданин на Ижевск" и още толкова под формата на персонална пенсия от президента на Русия. Михаил Тимофеевич би трябвало да получава 25% от продажбата на патентованото си оръжие, но досега заводът, в който работи, не му е изплатил дължимите суми. От 1947 г., когато започва производството на АК-47, досега Русия е продала около 100 млн. екземпляра от автомата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK