Изобретателна кражба на диаманти втресе Антверпен

Въоръжена с вътрешна информация и вкус към изненадата, банда изобретателни крадци успя да осъществи най-голямата кражба на скъпоценни камъни в диамантената столица на света Антверпен, писа в. "Гардиън", като се позова на официални източници. Операцията била осъществена като на филм, но според полицията в нея нямало нито мелодрама, нито престрелки, нито скърцащи гуми, нито кръв. Бандитите просто влезли в една от най-охраняваните сгради в диамантения квартал на града и излезли, без да срещнат пречка по пътя си. Макар и властите да настояват, че ще им трябват дни, за да определят точната стойност на откраднатото, цифрите със сигурност надхвърлят десетки милиони евро. А иначе сплотеното антверпенско диамантено общество просто не може да повярва какво се е случило, коментира "Гардиън".

"Това е невъзможно, но все пак е факт", казва потресеният търговец на диаманти Марсел Фюрер пред в. "Нет Нюзблад". Макар и кражбата вероятно да е била осъществена в неделя през нощта, едва в понеделник сутринта всички разбрали, че нещо не е наред. Търговците на диаманти пристигнали на работа само за да установят, че 123 от общо 160 сейфа, охранявани по-добре от Форт Нокс, са напълно изпразнени. Подсилените метални врати на сейфовете били открехнати, а по пода се търкаляли документи и диаманти. Очевидно крадците бързали да си свършат работата и да избягат, заключили всички. Освен диамантите били задигнати и документите за автентичността и произхода им, гарантиращ, че те не са добити в конфликтни зони.

Главната врата на трезора, която е с дебелина 20 см и може да устои и на бомба, била непокътната и крадците дори били така любезни да я затворят след себе си, разказва "Гардиън". "Нямаше никакви следи от насилване на вратата", посочват пред вестника вътрешни източници. "Навсякъде има камери, сложни аларми, денонощна охрана на всеки вход и изход и дори камери в трезора. Как тези хора са успели да влязат и излязат незабелязано си остава мистерия. Те вероятно са знаели всички пароли и разположението на камерите. Вероятно става дума за вътрешна работа", твърдят източници от диамантените среди.


Повечето от сейфовете са взети под наем от търговци на диаманти и от бижутери, чиито офиси се намират над трезора в модернистичната сграда "Гримберген". Малка част се държи от "външни лица". Според първоначални оценки опразнените сейфове принадлежат на 70 души и организации. Всички те, както и всички останали, работещи в диамантения център, са били разпитвани, съобщиха от полицията. Проблемът се усложнява от факта, че всички, наели сейф в сградата, са щателно проверени преди това и се считат за "сигурни".

При предишна подобна кражба през 1994 г. бяха опразнени само 5 сейфа, а стойността на откраднатото беше изчислена на около 4.5 млн. евро. Ако изпразнените сега сейфове са били пълни като техните предшественици, сумата на отраднатото вероятно ще надхвърли 110 млн. евро. Експертите обаче са предпазливи в оценките. "Не трябва да прибързваме с оценките, но цифрите при всички случаи ще бъдат грандиозни. Вероятно става дума за милиони", посочва Юри Шеверлинк, говорител на Върховния диамантен съвет, който контролира търговията със скъпоценни камъни. Според други по-песимистични оценки откраднатото е на стойност десетки милиони.

Диамантите са главният бизнес в Антверпен. Само прецз 2002 година той достигна обем от 25 млрд. евро. Осемдесет процента от необработените диаманти в света преминават през града, който е център на диамантената индустрия от ХVІІ век. Днес в него работят 1500 дилъри и 4 борси с 30 000 служители.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK