Саддам Хюсеин взривява дигите при американско настъпление

Саддам Хюсеин възнамерява при сухоземна операция да САЩ в Ирак да използва водата като средство за защита на Багдад.

За целта водните диги край иракската столица ще бъдат взривени с цел водната стихия да помете напредващите от юг военни части на САЩ.

Това съобщава Miami Herald.


Военният инженер от корпуса на морските пехотинци лейтенант Матю Маси заяви пред вестника, че войната в Ирак няма да се води в пустинята, а срещу водната стихия. Той посочи, че заплануваното от Кувейт настъпление срещу Багдад ще се натъкне на водната преграда на реките на Тигър и Ефрат. Това е трудният район на Месопотамия, който от древността е известен със своите канали за напояване на обработваемата земя.

"Ако бъдат взривени дигите, то нашето настъпление ще бъде сериозно затруднено", заяви офицерът от 74 строителен батальон на ВМС на САЩ Пат Гарин.

За целта американската армия усилено се подготвя за преодоляването на всякакви водни прегради. Компанията Mabey & Johnson е доставила мост с дължина миля, освен това няколко понтонни моста с дължина около 65 метра и няколко десетки моста на основата на бронетранспортьори с дължина около 20 метра също се намират в Кувейт. Освен това в района на Персийския залив са доставени и плаващи понтонни моста.

Водните ресурси на Месопотамия не се използват за първи път за военни цели. Преди 2500 години царят на Персия Кир променя течението на Ефрат за да улесни завладяването на Вавилон.

Според военни експерти водите на Тигър и Ефрат могат да бъдат основното препятствие пред настъпващата към Багдад американска армия. Това ще стане след като бъдат взривени дигите на "Лак ал Милх", намираща се югозападно от Багдад и други две на Тигър и Ефрат.

В свой доклад до командването на американската армия експертът от Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания Антъни Кордесман посочва, че част от униформите на американската армия трябва да се сменят с по-тъмно зелени, за да се сливат по-добре с околната среда в района на Двуречието.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK