"Креди Сюис" съкращава персонал заради рекордни загуби

Втората по големина швейцарска банка "Креди Сюис" ще съкрати 1250 работни места с цел да намали разходите си, след като отчете загуби от $2.4 млрд. за финансовата 2002 г. Това съобщи агенция "Блумбърг", като отбеляза, че институцията е обнародвала най-лошия резултат за цялата си 150-годишна история. Ръководството на банката обяви, че има намерение да съкрати 350 души от дъщерното на банката застрахователно дружество "Винтертур", както и 900 работни места в отделите за частно и потребителско банкиране.

"Креди Сюис", отбелязва информационният сайт "Суисинфо", отчете най-дългия спад на цената на акциите си от петдесет години насам. С надеждата да предотврати по-нататъшен срив банката предприе драстично съкращаване на разходите в инвестиционното си подразделение "Креди Сюис фърст Бостън", като заяви намерението си да стори същото на швейцарския пазар. В същото време институцията продължава да изпитва трудности при балансирането между очакванията на инвеститорите, трудната икономическа ситуация, постоянните загуби от "Винтертур" и отлива на богати клиенти.

Леонард Фишер - новият изпълнителен директор на "Винтертур", вече обяви плановете си да съкрати разходите на компанията и дори намекна, че ще продаде част от пазарния си дял, за да започне да носи приходи на "Креди Сюис".


Нюйоркското подразделение на банката - "Креди Сюис фърст Бостън", водена от изпълнителния директор Джон Мак, отчете загуби от $811 млн. за последното тримесечие, след като беше принудено да отдели $450 млн. за съдебни разходи. Банката в САЩ беше обвинена в предоставяне на некоректни борсови анализи, чието съдържание е заблудило инвеститорите на фалиралия енергиен гигант "Енрон".

Базираната в Цюрих банка отчете чисти загуби от $700 млн. за последното тримесечие на миналата година, а с представянето на окончателния годишен отчет тя беше обявена за най-зле представилата се европейска финансова институция за 2002 г. В същото време конкурентната й банка Ю Би Ес отчете печалби $2.6 млрд. за последните 12 месеца.

От средата на 2001 г. от банката са били съкратени 9350 души, отбелязва "Блумбърг" и допълва, че общият брой на работещите за "Креди Сюис" по целия свят са 78 000 души. Въпреки това ръководството на "Креди Сюис", което беше напуснато от изпълнителния директор Лукас Мюлеман през декември, вярва, че ще успее да възстанови баланса и дори да регистрира печалби до края на тази година.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK