Саддам Хюсеин готви отбраната на Багдад

Саддам Хюсеин готови тристепенен план за стратегическа отбрана на Багдад от американците. Разработката била вдъхновена от отбраната на Сталинград по време на Втората световна война.

Хюсеин лично кръстил новата отбранителна стратегия - "Багдадоград".

Иракският лидер смята, че ако може да удържи столицата и да спре американското нападение, то антивоенните протести по света ще му позволят да започне преговори за сключването на мир, съобщават информационните сайтове. Според тях Саддам Хюсеин смятал да отстъпи няколко квартала, разположени на единия бряг на река Тигър или нейни притоци.


Саддам Хюсеин смята, че войската и четири милионното население може да спре американското настъпление към Багдад.

Ръководителят на военното разузнаване на Израел Амос Гилад смята, че иракчаните ще изградят около столицата си отбрана от пет концентрични кръга. Външните два кръга ще бъдат съставени от редовна войска. В останалите три кръга ще бъдат разположени елитни военни части, а в центъра на Багдад ще бъдат разположени силите на Иракската републиканска гвардия. Отстъплението ще се осъществява организирано.

Аналитици на Държавния департамент смятат, че Багдад със своето население от 4 милиона души реално е отделен окръг в страната и затова неговата защита може да бъде твърде ожесточена.

Освен това през месеците март и април се повишава нивото на реките в региона, което допълнително ще затрудни настъплението към Багдад, посочват аналитици.

Саддам Хюсеин възнамерява при сухоземна операция да САЩ в Ирак да използва водата като средство за защита на Багдад.

За целта водните диги край иракската столица ще бъдат взривени с цел водната стихия да помете напредващите от юг военни части на САЩ.

Военният инженер от корпуса на морските пехотинци лейтенант Матю Маси заяви, че войната в Ирак няма да се води в пустинята, а срещу водната стихия. Той посочи, че заплануваното от Кувейт настъпление срещу Багдад ще се натъкне на водната преграда на реките на Тигър и Ефрат. Това е трудният район на Месопотамия, който от древността е известен със своите канали за напояване на обработваемата земя.

"Ако бъдат взривени дигите, то нашето настъпление ще бъде сериозно затруднено", заяви офицерът от 74 строителен батальон на ВМС на САЩ Пат Гарин.

За целта американската армия усилено се подготвя за преодоляването на всякакви водни прегради. Компанията Mabey & Johnson е доставила мост с дължина миля, освен това няколко понтонни моста с дължина около 65 метра и няколко десетки моста на основата на бронетранспортьори с дължина около 20 метра също се намират в Кувейт. Освен това в района на Персийския залив са доставени и плаващи понтонни моста.

Водните ресурси на Месопотамия не се използват за първи път за военни цели. Преди 2500 години царят на Персия Кир променя течението на Ефрат за да улесни завладяването на Вавилон.

Според военни експерти водите на Тигър и Ефрат могат да бъдат основното препятствие пред настъпващата към Багдад американска армия. Това ще стане след като бъдат взривени дигите на "Лак ал Милх", намираща се югозападно от Багдад и други две на Тигър и Ефрат.

В свой доклад до командването на американската армия експертът от Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания Антъни Кордесман посочва, че част от униформите на американската армия трябва да се сменят с по-тъмно зелени, за да се сливат по-добре с околната среда в района на Двуречието.

Аналитици посочват, че ако обединените сили на САЩ и Великобритания започнат градски боеве за превземането на Багдад, то техните загуби ще бъдат от 10 до 20 % от личния състав на настъпващите части. Това означава, че ако 50000 души започнат сражението за Багдад, то техните загуби ще бъдат най-малко от 5000 до 10000 убити и ранени.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK