Изложба в Москва разкри миналото на СМЕРШ

В Москва в края на миналата седмица се откри посветена на 60-годишнината от създаването на контраразузнаването по времето на Втората световна война СМЕРШ, предаде Би Би Си. Експозицията осветлява непознати аспекти от дейността на могъщата секретна служба, действаща в половин Европа във военните години.

СМЕРШ (съкратено от "Смерть шпионам") е създадена през април 1943 г. като военна контраразузнавателна служба, насочена срещу шпионажа на фашистите. Много моменти от историята на тази организация са потулени, а дълго време СМЕРШ се приемаше еднозначно, посочва Би Би Си. Историкът д-р Вадим Телицин, автор на книгата "СМЕРШ - операции и изпълнители", разказва, че в детството си е бил убеден, че в контраразведката работят достойни люде, биещи се с врага на съветска територия. Когато обаче започнах да се ровя из архивите, се натъкнах на маса документи, свързани с арести и връщане в СССР на бивши военнопленници и емигранти. И за свое учудване открих, че СМЕРШ не е само лов на шпиони, а борба с възможността за поява на нови декабристи и стремеж да се докаже, че държавата стои над човека, казва Телицин.

Историкът разкрива и много факти от дейността на СМЕРШ срещу съветската опозиция, като например срещу т.нар. "Офицерски съюз", армията на власовците и др. СМЕРШ реши главната си задача - ликвидирането на вътрешното инакомислие в армията и в обществото по време на войната, убеден е Телицин.

По данни на Никита Петров, научен сътрудник в московския център "Мемориал", в периода 1941-1945 г. агентите на СМЕРШ са арестували около 700 хиляди души, от които 70 хиляди са били разстреляни. Тези, които са избегнали смъртта, са били заточени, като стандартният срок е бил 25 години. Много малко от тях доживявали амнистията или дочаквали края на заточението, твърди Петров. Според него СМЕРШ е направил не малко и за изграждането на новите спецслужби на ГДР, Чехословакия и другите социалистически страни по образеца на КГБ. Телицин пък твърди, че в концентрационния лагер "Бухенвалд" няколко години след 1945 г. още са били държани 60 хиляди души, първоначално борци срещу нацизма, а по-късно - срещу социалистическия избор на Източна Германия.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах