Любчо Георгиевски взриви Македония

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски предизвика бурни реакции на македонската политическа сцена с последната си статия, публикувана в петък в македонския вестник "Дневник" със заглавие "Тези за оцеляване на македонската нация и държава", в която предлага провеждане на балканска конференция за прекрояване на границите. Той развива идеята за размяна на територия и население между македонците и албанците, живеещи в Македония, за създаване на македонски консултативен съвет, който да решава въпросите на този проект и в крайна сметка между македонците и албанците да бъде издигната по примера на Израел бетонна стена.

Бившият коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ и лидер на Демократичната партия на албанците в Македония (ДПА) Арбен Джафери разкритикува сегашните управляващи и не отхвърли изцяло идеята на Георгиевски, писа вестник "Утрински весник". "Сегашната коалиция няма визия как да върне изгубената вътрешна спойка. Георгиевски казва, че това е невъзможно, и аз имам подобни съмнения", каза Джафери. Зам.-председателят на ДПА Мендух Тачи пък заяви пред албанския вестник "Шекули", че е за етнически чисти държави на Балканите като формула за бъдеща стабилност. Лидерът на Партията на демократичния просперитет (ПДП) Абдурахман Алити поздрави Георгиевски за смелостта. Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети смята, че идеята на Любчо Георгиевски за разделяне на Македония е обезпокоителна и че трябва да се говори не за разделение, а за интеграция.

Македонските партии като цяло критикуват идеята на Георгиевски с изключение на опозиционната Либерална партия, чийто лидер Стоян Андов отдавна подкрепя идеята за разделяне на територията, пише "Утрински весник". На статията на Георгиевски най-остро очаквано реагира СДСМ, като определи идеята на бившия македонски премиер като "типичен пример за анахронизъм от миналото". Такива идеи отдалечават Македония от пътя на мира, стабилността и по-нататъшното интегриране в ЕС и в НАТО, заяви СДСМ, като призова ВМРО-ДПМНЕ да се разграничи от тезите на своя председател.


Според Георгиевски Охридското споразумение от август 2001 г. е белязало окончателно "края на една Македония, която помним от историята". То е сложило края на Македония като суверенна държава поради факта, че тя никога няма да си върне контрола върху определени територии. С Охридското споразумение Македония вече не е унитарна държава, отсече бившият премиер. В момента, когато се приеме законът за децентрализацията, разпадането само ще се формализира и "по-ясно ще разберем онова, което днес вече е реалност". "Охридското споразумение превърна Македония в една непозната за нас държава, която все повече и повече ще съществува само виртуално", посочва Георгиевски.

Фактите от миналото потвърждават, че македонците и албанците по-често са били на противоположни, отколкото на една и съща страна - от времето на османската власт до наши дни. Те доказват, че "албанецът не иска да живее заедно с македонеца, албанецът копнее да живее във Велика Албания!", твърди Георгиевски. Като отговорни хора най-големият ни грях пред идните поколения ще бъде, ако не се изправим срещу заплахата от демографско претопяване на македонския народ. Георгиевски добавя, че в Македония под покровителството на определени структури в международната общност се извършва етническо прочистване подобно на по-рано извършеното в Хърватия, Босна и Косово.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK