Два часа търсят приземили се космонавти

Завършилите продължилата 161 денонощия мисия в орбита космонавти Николай Бударин, Кенет Бауърсокс и Доналд Петит успешно се приземиха със спускаемия апарат на кораба "Союз ТМА-1" приблизително в 6.12 часа московско време в неделя. Приземяването обаче не протече в нормален режим. Спускаемият апарат доста се отклони от курса и не можаха да го намерят в течение на два часа.

Отначало се съобщаваше, че апаратът е видян на 200 километра от зададената точка на приземяване. След това дойде съобщението, че космонавтите се намират още по-далече - на 500 километра. В крайна сметка се изясни, че апаратът се отклонил от курса на 400 километра. Два часа Центърът за управление на полетите прекара в тревожно очакване. Причината е, че при приземяването беше прекъсната радиовръзката с екипажа.

В 8.21 часа московско време спускаемият апарат беше открит. Както съобщиха спасителните служби, състоянието на космонавтите е добро. Тримата без чужда помощ излязоха от капсулата. Както стана известно, летците от самолета Ан-12 съобщиха, че космонавтите се намирали около капсулата и махали с ръце.


В хода на "твърдото" - балистично - спускане космонавтите са могли да изпитат деветкратно претоварване, което обаче не представлява опасност за живота. Такова мнение изказа главният балистик в Центъра за управление на полетите Николай Иванов. Според него кацането на спускаемия апарат "с голяма вероятност е станало по балистична траектория, която се отличава от управляваната с големи претоварвания". Обаче, отбеляза той, да се определи точно какво е било спускането ще е възможно само след изучаване на бордовите телеметрични показатели. "Във всеки случай за здравето на екипажа не трябва да се притесняваме", подчерта Иванов. Според него на "такива претоварвания могат да издържат дори неподготвени хора".

След предварително медицинско изследване в мобилна болница на мястото на кацането руският космонавт Бударин и астронавтите от NASA по-късно през деня ще бъдат отведени в Звездното градче, където им предстои да прекарат няколко седмици в профилакториум под лекарско наблюдение, разказаха за агенция ИТАР-ТАСС в Центъра за подготовка на космонавти.

На летище "Чкаловский" около Москва ще ги посрещнат не само лекари и колеги, но и членове на техните семейства, които вместо първоначално планираните четири месеца очакваха "небесните жители" половин година. Заедно с жените и децата им екипажа на шестата експедиция от Международната космическа станция ще поздравят ръководители на руския космически отрасъл, както и директорът на NASA Шон О'Кийф. Постоянната експедиция трябваше да се върне у дома в началото на март на американската совалка. След гибелта на Columbia и спирането на полетите на совалките беше взето решение да бъде продължена командировката с два месеца. В резултат Бударин и Петит празнуваха рождените си дни в орбита. А руският космонавт при това стана и "космически дядо" - преди месец му се роди внучка Валерия.

Космонавтите донесоха на Земята проби и касети с резултати от проведените на борда изследвания. На тях им предстои да предадат на специалистите материали с първите резултати от експериментите на своите "сменници" Юрий Маленченко и Едуард Лу, които пристигнаха в Международната космическа станция на 28 април и застъпиха на вахта с продължителност 185 денонощия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK