Интернет се качва на балони във Великобритания

Специални въздушни балони могат да предоставят нова възможност за широкообхватен и евтин достъп до интернет на територията на Великобритания, предаде Би Би Си. Разработката е дело на компанията ScyLine, която предлага базовите станции за предаване на данни да бъдат разположени на аеростати на около половин километър над земната повърхност. Технологията вече е изпитана и е дала добри резултати.

За осигуряване на покритие на цялата територия на Обединеното кралство на системата "Либра" ще са необходими само 18 балона. Те ще бъдат пълни с хелий, привързани към земята и ще получават информация чрез оптически кабел. Скоростта на достъп до глобалната информационна мрежа, която "Либра" осигурява, надвишава повече от два пъти тази на използваните сега наземни инсталации. Тя няма да спада при едновременното включване на голям брой юзъри, както това се случва при достъпа през телефонен кабел. Скоростта на системата е еднакво висока и при получаване и при изпращане на данни.

Проблемите, които евентуално може да предизвика лошото време, се предотвратяват чрез система за стабилизиране на антената, която да не позволява на аеростата да се мести дори при силен вятър, дъжд и други драстични промени в метеорологичните условия.


SkyLine вече води преговори за внедряване на своята система с няколко интернет доставчици във Великобритания и се надява да сключи търговски договори още през следващата година. На първо време системата "Либра" ще е подходяща за неголеми компании. Инсталирането и обслужването й ще струва около 10 пъти по-малко в сравнение с това на наземните системи, от които се ползват големите компании. След като бъде разработена, "Либра" ще стане още по-евтина и поради това достъпна и за частни потребители, обяснява инженерът в SkyLine Мат Хоби.

Лицензи за инсталирането на аеростатите компанията ще получи от британската Агенция за гражданска авиация. SkyLine вече е получила такова разрешение за Йоркшир.

Идеята за достъп до интернет по въздуха ще се наложи не по-рано от 5-10 години, скептичен е проф. Джим Нортън, бивш директор на правителственото управление за електронна търговия. Според него проектът е напълно осъществим, но трябва да се преодолеят телекомуникационните предразсъдъци от последните 20 години.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK