"Союз" отива в Куру

Руските комерсиални полети с ракетите "Союз" ще стартират от космодрума Куру във Френска Гвиана от 2006 г. Това беше договорено по време на авиоизложението в Бурже между представителите на руската и европейската космическа агенция. По данни на ИТАР-ТАСС, която се позовава на директора на Руската космическа агенция Юрий Коптев, Европейската космическа агенция (ЕКА) започва строителството на площадка за изстрелване на ракети "Союз" от Куру от септември тази година. Работите по инфраструктурата на площадката и по самата ракета, която също ще бъде модернизирана, трябва да приключат най-късно през 2005 година.

Модернизирането на центъра в Куру ще струва около $295 млн., съобщи АП. Петдесет процента от средствата ще бъдат осигурени под формата на кредити, които ще бъдат взети от концерна "Арианспейс" с гаранцията на руското правителство. Останалата част от сумата ще дойде от бюджета на космическите агенции, които членуват в ЕКА. По предварителни данни вече са събрани около 61% от парите, като 50% са предоставени от френската страна.

Според АП руската страна се е насочила към Куру, от една страна, защото капацитетът на Байконур не позволява толкова много стартове годишно, а от друга - защото Куру е по-близо до екватора. Последното ще позволи изпращането в космоса на ракети с по-голям товар и с по-висока орбита. Коптев обаче отрече промяната да е знак за началото на "обезкървяването на Байконур". "Никой няма да закрива Байконур, но се споразумяхме, че тази стартова база ще остане, като в работата й ще се внесат известни промени с цел нейното оптимизиране. Ще пускаме ракети оттам, откъдето ни е удобно", обясни Коптев.


- - -

През 2005 г. ще бъде организиран първият космически полет само за туристи. Това съобщи АП, като се позова на изпълнителния директор на компанията "Спейс адвенчърс" Ерик Андерсън. По думите му пътуването с продължителност между 8 и 10 дни ще бъде координирано от руски космонавт. Андерсън изрази надежда, че до десет години компанията, която работи съвместно с Руската космическа агенция и руската корпорация "РСЦ Енергия", ще може да изпраща туристи всяка година. Засега "Спейс адвенчърс", които са отговорни за изпращането в космоса на Денис Тито и на Марк Шътълуърт, са договорили едновременното пътуване със "Союз" на двама космически туристи.

Най-малко 12 души са кандидатствали за двете цивилни места. Победителите ще бъдат обявени най-късно до три месеца. Всеки един от тях ще трябва да плати по $20 млн. за пътешествието. Кандидат-космонавтите ще трябва да се подложат на поредица от медицински изследвания и да преминат специален тренировъчен курс. Освен това за пътешествието си те ще трябва да получат одобрението на НАСА. Миналата година американската космическа агенция издаде списък с условия, чието нарушаване означава автоматичното дисквалифициране на кандидата. Те включват криминални прояви, неморално поведение, преднамерена измама, нелегална употреба на алкохол и дрога и връзки с организации, които биха могли да нарушат секретността на работата в космическата станция.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK