Американска фирма експериментира лекарства върху българи

Американска компания наема българи за изпробване на експериментални лекарства, съобщи бостънското издание Mass High Tech. Компанията TTL Clinical, базирана в Найънтик, Кънектикът, наемала доброволци от България, Румъния, Словакия, Чехия, Украйна и Полша, за да тества нови лекарствени средства.

Компанията, в която работят 12 служители, работи по два проекта - ново лекарство за напреднала форма на рак, разработено от голяма фармацевтична фирма в САЩ, и поръчка на полски производител, който искал да пререгистрира свой медицински продукт по новите европейски правила. Тестовете преминавали през три етапа. Ако първият, в която участват няколко десетки доброволци, покаже добри резултати, се преминава към втори със 100-200 пациенти. В третата фаза се предвиждат между 500 и 3000 души, които да затвърдят представата за действията на лекарствата.

Според Mass High Tech доброволците от източноевропейските държави получавали по 3500 долара, докато в САЩ членовете на сродни контролни групи получавали най-малко по 8000 долара.

Доволни сме от напредъка, заявява пред изданието Марк Бъргъндър, директор за връзки с клиентите в TTL Clinical. Дейността на компанията започна през октомври. Ние не сме единствени. Гиганти като Pfizer и AstraZeneca отдавна наемат доброволци в този регион, изтъква Бъргъндър. По думите му пациентите в Източна Европа проявявали много по-голяма готовност да се подлагат на изпитания, отколкото американците. Освен това в много източноевропейски страни болните от рак били лекувани не в специализирани онкологични заведения и затова предпочитали да се оставят в ръцете на опитни специалисти.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK