Заплаха ли е МНС за Америка?

Международният наказателен съд (МНС) в Хага съществува от една година като крайъгълен камък на всеобщата валидност на правата на човека и заплаха за онези, които са извършили престъпления срещу човечеството. Представлява ли този съд заплаха и за САЩ?

Всъщност надали, е логичната мисъл. Америка е изписала на знамената си световната грижа за свободата и демокрация, но въпреки това администрацията на президента Джордж Уокър Буш води кампания в световен мащаб срещу съдебната институция в Хага. Досега с твърде скромен успех. До момента около 50 държави подписаха двустранни спогодби със САЩ, осигуряващи на територията на тези страни имунитет за гражданите на САЩ срещу екстрадирането им на международния съд.

Това не е достатъчно, за да се осигури на американските военни желания имунитет в световен мащаб. Ето защо сега Вашингтон се опитва със сплашващи и наказателни мерки да изнуди още такива двустранни спогодби. Държави особено спешно нуждаещи се от военна помощ и помощ за развитие са заплашени да изгубят тези помощи от САЩ.


Официално се говори само за военните помощи, но дипломати от развиващи се страни информират и за американски заплахи, поставящи под въпрос и социални проекти. В повечето случаи засегнатите страни са млади демокрации. Така например Румъния, Албания или Македония подписаха двустранни спогодби, защото военната помощ на Вашингтон им е належащо необходима предвид на желанието им да подготвят въоръжените си сили за присъединяване към НАТО. Други страни като Хърватия или Литва още се колебаят. Именно спрямо тях политиката на САЩ губи доверие, защото, докато държавите - членки на НАТО чрез закон са имунизирани срещу наказателни мерки от страна на САЩ, кандидатките за приемане, сътрудничещи си с МНС са под двойно натоварване. Ако откажат да осигурят имунитет на САЩ, те ще изгубят не само подкрепата им, а и перспективата за скорошен прием в НАТО.

Кампанията на САЩ срещу МНС поради това все повече се превръща в наказателна акция против младите демокрации, защото диктатурите така и не се присъединиха към тази международна инстанция. Страховете на САЩ, че биха могли да се окажат жертва на политически мотивирано наказателно право, са почти изцяло лишени от основание.

От 18-те номинирани досега магистрати повечето са приятелски настроени към САЩ. А Луис Морено Окампо, първият главен прокурор на МНС, даже е възпитаник на юридическия факултет в Харвард.

Дори Белгия, чиито национални правни норми предлагат възможност за издигане на обвинения в престъпления срещу правата на човека и срещу чужди граждани, междувременно промени законите си. Застъпничеството за правата на човека, за което претендират САЩ и съпротивата им срещу МНС, са несъвместими.

Правителството на Буш би следвало да прекрати кампанията си, преди тя да продължи да унищожава доверието в Америка.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK