Събитията около ЮКОС стряскат инвеститорите

Акциите на руската петролна компания ЮКОС паднаха с почти 7%, след като късно в сряда беше арестуван директорът на групата МЕНАТЕП Платон Лебедев по обвинение във финансови машинации, а в петък по този повод на разпит в Главната прокуратура бяха извикани други двама съсобственици на компанията - Михаил Ходорковски и Леонид Невзлин. По-късно по заповед на прокуратурата беше извършен и обиск в офиса на една от компаниите, работещи с ЮКОС - дружеството "М-реестр". Акционерите на ЮКОС изразиха опасения, че случилото се може да затрудни или дори да спре планираното купуване на компанията "Сибнефт", след което ЮКОС, чиято капитализация в момента е $30 милиарда, щеше да се превърне в шестия по големина производител на петрол и газ.

Събитията около ЮКОС "не са опит за удар по компанията, а по хората, които взимат конкретни решения", заяви самият Ходорковски след двучасов разпит в прокуратурата. "Мислех, че през последните 15 години тези форми на борба са се цивилизовали, но явно съм сгрешил", допълни той. "Всичко, което се случва в момента, е извън пределите на правното поле. На пръв поглед и по форма е законно, но по своята същност не е", отбеляза Ходорковски, намеквайки, че арестът и разпитите са политически мотивирани.

Събитията около ЮКОС, срещу който в момента се водят няколко дела, три от които са криминални, а останалите са за финансови злоупотреби, предизвикаха вълна от реакции в руската и западната преса. Вестник "Известия" отбеляза, че още в петък вечерта, по време на приема в американското посолство по случай националния празник на страната се усещало охлаждане на отношението на руския политически и финансов елит към Ходорковски. Хората, които обикновено образуват плътен кръг около най-богатия млад бизнесмен на Русия, този път видимо страняха от него, писа изданието.

Случилото се ще промени отношението към целия руски бизнес, предвеща вестник "Ведомости", а вестник "Файненшъл таймс" отбеляза, че доверието на чуждестранните инвеститори в предсказуемостта на Русия е силно разколебано. Изданието отбеляза, че падането на цената на акциите на ЮКОС е "повлекло надолу целия руски фондов пазар". Арестът на Ходорковски постави под въпрос тригодишното примирие между държавата и представителите на големия бизнес, благодарение на което в Русия се създаде атмосфера на стабилност, привлякоха се инвестиции и се осигури икономически ръст, писа в. "Уолстрийт джърнъл". Правенето на бизнес в Русия, продължава изданието, все още е съпроводено с голяма доза риск, зависи пряко от променливия политически климат и винаги се случва със съзнанието, че пътят на президента не бива да се пресича.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK