Румъния наказва корумпирани граничари

Осем румънски гранични полицаи, работещи на пунктове, гранични с Унгария, Сърбия и България, ще бъдат изправени пред дисциплинарна комисия, съобщи БТА, като се позова на в. "Зиуа". Обвиняемите били заловени с валута по време на служба.

По думите на началника на Генералния инспекторат на румънската гранична полиция Аурел Нягу в периода 27 - 29 август са били проверени всички гранични контролнопропускателни пунктове на страната. Особено внимание е било обърнато на северозападните и южните ГКПП. Целта била да се установи до каква степен граничните полицаи спазват вътрешните правила за борба с корупцията. Нягу уточни, че когато започват работа, полицаите трябва да декларират парите, с които разполагат. Те не трябва да носят в себе си валута, тъй като нямат право да пазаруват от безмитните магазини. Въпреки това при проверката е било установено, че осем полицаи са носели в себе си пари в румънски леи и във валута.

Осмината ще бъдат изправени пред дисциплинарна комисия с предложение да бъдат прехвърлени в запаса, съобщи Аурел Нягу. Той каза, че от началото на годината 48 гранични полицаи са имали непристойно поведение, като част от тях вече са уволнени, а други са били наказани или са им намалени заплатите. Други 16 офицери от инспектората са били понижени в чин.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK