Мариус Куркински ще получи наградата "Аполон"

Мариус Куркински, който утре ще получи голямата награда на празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол, държи организаторите в напрежение, тъй като все още не им е съобщил изненадата си за вечерта. Знае се единствено, че ще представи колаж от моноспектаклите си, които му донесоха голям успех през последните години. На актьора ще бъде връчена статуетката "Аполон" за принос в развитието на българската култура и популяризирането й по света. Специален гост ще бъде неговият учител - режисьорът Крикор Азарян. Той е посветил на Мариус свое есе, публикувано в каталога на "Аполония", озаглавено "На ученика с любов". "Всички билети за гала-вечерта, посветена на Мариус Куркински, са продадени още при започването на фестивала. Интересът към него в Созопол е много голям, а той е много скромен. Притеснява се от комплиментите и от вниманието на хората към него, затова реши да пристигне в последния момент. Сигурен съм, че утре ще бъде една звездна вечер за таланта на Мариус", каза проф. Владко Мурдаров от екипа на "Аполония".

Преди време в едно интервю Мариус Куркински обясни замисъла на моноспектаклите си така: "Когато си казал на хората "Елате в 7 часа и аз ще бъда там", то трябва да им се случи повече вътрешен живот, отколкото за един нормален час.

В това е смисълът на всяко изкуство, на всеки театър. Това би трябвало да е идеалното представление. В противен случай имаш чувството, че си продаваш кръвта". "Сънят", "Дамата с кученцето", "Дневникът на един луд", "Дон Жуан" откъси от които актьорът ще представи в Созопол, са изградени с перфектна актьорска техника, импровизация и искреност. Мариус Куркински има много силен усет към думата, към многообразния заряд на словото. "Говоренето е едно от всички чудеса, които ни заобикалят и които сме ние самите", казва той. Мариус не обича да се шуми около името му.

Дори не съобщи, че е определен да играе догодина в Париж на Световния ден на театъра - 27 март, своя моноспектакъл "Сънят" от Джулиан Барнс. "Най-важното за момента в живота ми е да постигам хармония между спектакъла, който играя, и личния си живот", твърди новият носител на наградата "Аполон".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK