Бубакар Ялоу става главен обвинител за престъпленията в Руанда

Съветът за сигурност на ООН утвърди единодушно Карла дел Понте за главен прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия. Бубакар Ялоу става главен обвинител на Международния наказателен съд за Руанда. Мандатите, които влизат в сила от 15 септември, са четиригодишни. По предложение на генералния секретар на ООН Кофи Анан Съветът за сигурност гласува на 28 август да бъдат разделени постовете прокурор на Международния наказателен съд за Руанда и прокурор на Международния трибунал за бивша Югославия за по-голяма ефективност.

Така Дел Понте вече не отговаря за Международния наказателен съд за Руанда, както настояваше правителството на африканската страна, отказвайки й всякакво сътрудничество. Причината бяха опитите й да разследва за евентуални военни престъпления действащата армия.

Международният трибунал за бивша Югославия със седалище в Хага беше създаден от ООН през 1993 година, а Международният наказателен съд за Рунада, който работи в Аруша -Танзания - през ноември 1994 година.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK