Френските държавни фирми натрупаха рекордни дългове

Френските държавни фирми са натрупали до края на 2002 г. 179 млрд. евро дългове и тенденцията е възходяща. Това е изводът, направен в доклад на Министерството на икономиката, цитиран от в. "Фигаро".

Според документа основните компании от обществения нефинансов сектор са дължали през 2001 г. 173 млрд. евро. Основната част от тях е натрупана от фирмите по поддръжка на магистралите, националната авиокомпания "Ер Франс", Електрическата компания, въгледобивната промишленост, газовата компания, пощите, пътническия железопътен транспорт. Техните собствени активи за една година са се стопили от 53 млрд. евро на 26 млрд. евро.

Само за периода 2001-2002 г. държавният телеком увеличи задълженията си от 63.4 млрд. евро на 68 млрд. евро. Електрическата компания също затъна с 16.3% - и в момента има дълг от 25.8 млрд. евро.


Газопреносното дружество има принос към общата задлъжнялост на държавните фирми с 4.4 млрд. евро, се казва в доклада.

Не особено добрите икономически резултати доведоха и до загуба на доверие в правителството на Жан Пиер Рафарен, съобщи "Монд". Проучване на общественото мнение, поръчано от AOL и "Либерасион", показва, че кабинетът се ползва с доверието на 40% от анкетираните. 56% намират политиката му за социално несправедлива. Тенденцията едва ли ще се промени, като се има предвид решението на икономическия екип да увеличи от 1 януари 2004 г. цената на дизеловото гориво от 0.75 евро на 0.90 евро.

"Лекото увеличаване на цената на газьола", както обяви Матиньон, трябва да донесе на държавата 800 млн. евро.

Напрежението е неизбежно, въпреки обявеното намерение за сваляне на данък общ доход с 3%, коментира "Монд". Според медията две от всеки три продавани нови коли във Франция са с дизелов двигател.

По официални данни 40% от автомобилния парк в страната, т.е. 11.8 млн. автомобила, застават на бензиностанцията пред помпата за газьол.

Психологически увеличаването на цената на нафтата е по-трудно за преглъщане, тъй като ще бъде усетено веднага. За разлика от намаляването на данъчната тежест, което ще даде резултат година по-късно. И което ще бъде изместено на заден план от административното увеличаване на цената на лекарствата с 50 сантима на кутийка. Това вече беше решено от кабинета, за да бъде подпомогнат дефицитният социален бюджет.

Икономическите мерки обаче със сигурност не са по вкуса на французите, сочи проучването на "Либерасион". 73% от анкетираните смятат, че начинът, по който кабинетът се бори с безработицата, е неправилен. Това мнение споделят 57% от симпатизантите на десницата. Парадоксално, 49% от анкетираните смятат, че намаляването на данъчната тежест с 3% е грешка. Според тях това няма да доведе до увеличаване консумацията в семействата, но ще задълбочи бюджетния дефицит. А Матиньон защитава това свое решение с всички сили, включително и с цената на взривяване на Европейския пакт за стабилност на еврото.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK