Атлантида била край Кипър

Американски учен представи нова теория за местонахождението на митичната Атлантида, писа в. "Обзървър". Според Робърт Сармаст потъналият остров се намира край източните брегове на Кипър, между Острова на Афродита и Сирия. След десетина години ровене из библиотеки, карти, океанографски изследвания и древни текстове ученият смята, че е открил къде са намира островът, описан единствено от философа Платон в два от неговите диалози - "Тимей" и Критий". Според това описание Атлантида била комплекс от острови, един от които много голям. Древната империя можела да поддържа огромна армия и потънала при земетресение и последвалата го приливна вълна около 10 000 г. пр. Хр. Ако трябва да се вярва на древния философ, на потъналия остров има огромни сгради, мостове, канали и богати съкровища.

Сармаст твърди, че край Кипър има потънала земна маса, която съвсем точно отговаря на Платоновото описание на Атлантида. Досега районът не е подлаган на щателно картографиране и претърсване, добавя ученият, чиято книга "Откриването на Атлантида: Изненадващи открития край Кипър" ще бъде публикувана във Великобритания следващия месец. Сармаст е проучил района край източния кипърски бряг с помощта на сонари, предоставени от петролна компания, и образът на морското дъно е компютърно възстановен под формата на триизмерни карти. Кипърската Атлантида е на около 1300 - 1400 м под морското равнище. "Титаник" беше на 3 км, но въпреки това беше достигнат. Средиземно море не е богато на седименти, което ще ни улесни да открием потъналите градове", твърди Сармаст.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK