Спиращи сами коли тръгнаха във Франция

Няколко собственици на автомобили от югоизточните предградия на френската столица Париж ще изпробват в продължение на един месец система за автоматично ограничаване на скоростта, съобщи АФП. LAVIA е свързана със системата за глобално позициониране GPS. Информацията за допустимата скорост в даден участък от пътя, получена от спътниковата мрежа, се приема от апаратурата, вградена в автомобила. По-нататък сигналът се предава на двигателя и задейства спирачките до достигане на разрешената скорост. Над нея педалът за газта не върши работа. Все пак в случай на нужда силно натискане върху него може да преодолее съпротивата и лимитът да бъде надхвърлен. LAVIA съществува и под формата на информационна система, която изписва върху таблото ограничението на скоростта и мястото, където се намира колата. При превишаването на скоростта светва сигнална лампа.

Зоната на теста обхваща 120 кв. км, където разрешената скорост в различните участъци е от 30 до 110 км/ч. Изследователската програма LAVIA има бюджет от 6 млн. евро, като част от тях са отпуснати от Renault и PSA Peugeot Citroлn. Подобни програми се разработват и в други европейски страни.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK