Шотландски хирург открил бактериите преди Пастьор

Хирург от Единбург е първият човек, открил, че бактериите разболяват хората, и първият, потърсил начини да се справи с тях, твърди британски биолог, цитиран от сп. "Нейчър". Джон Гудсър (1814-1867) разбрал още през 1842 г., че причина за много болести при хората са именно микроскопични организми. Това е около 20 години преди Луи Пастьор да обяви пробива си в микробиологията, твърди Милтън Уейнрайт от университета в Шефилд. "Идеята, че Пастьор пръв е развил през 1860 г. бактериалната теория, е абсолютно нелепа", казва той.

Ровейки се в библиотеките, Уейнрайт събрал много примери за хора, които мислели, че микроскопични същества или частици са причинявали и разпространявали болести, като най-старите подобни данни са от времето на древния Рим. Идеята, че отровни миязми причиняват болести, е много по-малко универсална, отколкото се твърди в историята на медицината, посочва биологът. Но към ХVІІІ век тя вече е навлязла в ежедневната култура, заключава Уейнрайт.

Една английска пиеса от 1798 г. например осмива хирурзите, които смятат, че "дребни рибоподобни създания" плуват в човешката кръв и причиняват заболявания. Пиеси и памфлети, публикувани през периода из цяла Европа, сатиризират или подкрепят тази идея.


Хирургът от Единбургския университет Джон Гудсър обаче е първият човек, опитал се да убие бактерия, твърди Уейнрайт. Шотландецът изследвал под микроскоп повърната от болно момче храна и открил микроорганизми, които нарекъл Sarcina Goodsir. Същата бактерия днес се нарича Sarcina ventriculi. Гудсър опитал да лекува пациента с антисептици - натриев хипосулфит и слаба карболова киселина, и инфекцията била прекратена. Гудсър публикувал резултатите от работата си в списание за медицина и хирургия в Единбург. По същото време и други британски патолози извършвали изследвания за ролята на микробите в механизма на заболяванията, но идеите им не успели да влязат в основния поток на медицинската наука. "Консервативните сили били много силни", посочва Уейнрайт. Именно затова в ръцете на Пастьор - брилянтен учен и страхотен публицист, останало да популяризира връзката между микробите и болестите.

Корин Жама, говорителка на института "Пастьор" в Париж обаче не е убедена в историята. "Никой не твърди, че Луи Пастьор е първият или единственият, който е смятал, че бактериите са източник на инфекция. Той обаче е първият, представил научни доказателства за това, разработил методи за спиране на инфекциите и разпространил това знание."

Историчката Ан Краутър от университета в Глазгоу също не споделя напълно твърденията на Уейнрайт. Карболовата киселина винаги е била асоциирана с чистотата и в средата на ХІХ век често е използвана при болести като холера, например. "Популярността й отчасти се дължи на Гудсър", посочва тя. Все пак е рисковано да се твърди, че той е първият, опитал да лекува бактериална зараза. "Рядко нещата стават по толкова ясен и изчистен начин. По-добре е да се каже, че няколко души са опитвали да работят в едно поле и един е успял", посочва Краутър. "Кой ще бъде признат за откривател на нещо, обикновено е историческа случайност", твърди Майкъл Уорбойс от университета в Манчестър. "Да се свали Пастьор от пиедестала и да се издигне някой друг на негово място би било също толкова подвеждащо. Науката се движи от хиляди малки стъпки, а не от серия "еврика" моменти. Това, което е интересно, е борбата между различните позиции в даден момент, а не осветляването на някой, който впоследствие се е оказал прав."

Популяризирането на името на Гудсър от страна на Уейнрайт е част от по-голяма кампания за "спасяване на историята на науката от историците", коментира "Нейчър". "Историците са пропуснали впечатляващи моменти от развитието на биологията. Изключително важно е работещите в сферата да изследват и миналото на своята наука", твърди биологът, чиято книга "Напредъкът на приложната микробиология" (Advances of Applied Microbiology) ще излезе от печат до края на годината.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK