Чехия ще обезщети жертвите на Пражката пролет

Депутати от опозиционната чешка Гражданска демократическа партия (ГДП) подготвят законопроект за изплащане на парични компенсации на жертвите на нахлуването на войските от Варшавския договор през 1968 г., предаде ДПА. Ако парламентът гласува текста, роднините на убитите от силите на Варшавския договор трябва да получат един милион крони (37 хиляди долара) компенсация. За получилите наранявания или трайни увреждания е предвидена два пъти по-малка сума, а други, пострадали от командваната от СССР окупация, ще получат по 100 хиляди крони (3700 долара). Парични обезщетения ще има и за хора, пребивавали в трудови лагери, включително в съветски, заради антикомунистическа дейност. Все още не е известен точният брой на хората, които ще бъдат обхванати от действието на закона, признават вносителите. Но като пример те посочват, че само за първите три седмици на окупацията през 1968 г. са известни 72 убити и 702 ранени.

Законопроектът на депутатите от ГДП е спечелил подкрепата на християндемократите от коалицията ХФристияндемократичен съюз - Чехословашка народна партия (ХДС-ЧНП) и на депутати от други парламентарни групи. Хинек Файмон, депутат от ГДП, който е един от вносителите, твърди, че всички демократични партии в чешкия парламент ще подкрепят плана за компенсиране на жертвите на инвазията на Варшавския договор. Депутатът от ХДС-ЧНП Ян Касал сравни жертвите на комунистическия режим с пострадалите от окупацията на нацистка Германия през Втората световна война. Според ДПА проектът вероятно ще мине в парламента, за да бъде подписан до края на годината от президента Вацлав Клаус.

На 20 срещу 21 август 1968 г. военни части на България, ГДР, Полша, Съветския съюз и Унгария смазаха реформаторското движение "Пражка пролет" в Чехословакия. В резултат на инвазията начело на бившата ЧССР бе поставен на власт просъветски режим, просъществувал до 1989 г., припомня ДПА.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK