Робърт Максуел е работил за КГБ

Британският магнат Робърт Максуел, известен в България с връзките си с комунистическия режим, вероятно е бил агент на КГБ. Това съобщиха няколко британски медии в неделя, когато се изпълниха 12 години от мистериозната смърт на милионера, който е подозиран, че е работил поне за три разузнавания.

Форин офис в Лондон разсекрети документи от неговото досие, наречено "Капитан Йън Максуел", съобщи в. "Сънди телеграф". Информацията била събирана от Отдела за информационни проучвания (IRD) към британското външно министерство. Според анализаторите на IRD е извън съмнение, че Максуел е бил финансиран от Русия.

Роден в Чехия под името Ян Лудвиг Нок, Максуел е подозрителна фигура още след Втората световна война, когато като британски лейтенант работи за Британската контролна комисия в Берлин, посочва "Сънди телеграф". Дигби Аклънд от IRD пише в рапорт от 1959 г., че "през последните десет години Форин офис нелколкократно е предупреждавал за съмнителните действия на капитан Максуел".


С корпорацията си "Максуел комюникейшън", създадена в началото на студената война, Максуел изгражда медийна империя, която контролира издателства и тв канали във Великобритания, САЩ, Унгария, Турция, Израел, Аржентина, ГДР и др. Едно от най-важните звена е издателството му Pergamon Press, което издава научна литература от Германия и Източния блок. В България магнатът е в приятелски отношения с членове на Политбюро на ЦК на БКП и лично с Тодор Живков. Максуел издава на няколко езика и съчиненията на Живков и през 1983 г. е награден от Милко Балев с орден "Стара планина", I степен. След 10 ноември Максуел е близък съветник на Андрей Луканов. Твърди се, че червените пари са изнесени зад граница с неговата активна помощ. Няколко месеца преди смъртта му български и чужди вестници тиражират една показателна снимка - на рождения си ден Максуел навлича фланелка с надпис "Цар на България".

Осем седмици преди мистериозно да "падне" от яхтата си в Атлантическия океан на 3 ноември 1991 г., медийният бос е посетен от Луканов. Британският журналист Гордън Логан твърди, че бившият български премиер е предал на домакина си секретни документи, свързани с убийството на Георги Марков. Логан смята, че убийствата на Марков и Максуел са пряко свързани и са организирани от МИ-6. Покушението срещу Марков и неуспешният опит за убийство на друг дисидент Владимир Костов са брилянтен пропаганден ход на МИ-6, твърди Логан в разследванията си "Досието Марков", публикувани в интернет (например в неофициалния сайт за разузнаване Cryptome). Според журналиста Максуел е получил от Луканов записи от разпити на агенти, които могат да докажат ролята на МИ-6 в покушенията срещу българските дисиденти. Логан твърди освен това, че Луканов е бил изпратен от бившия шеф на КГБ Владимир Крючков, който след пуча в Кремъл е хвърлен в затвора. Крючков се е надявал чрез медиите на Максуел Лондон да засили натиска върху Борис Елцин за повече снизходителност към организаторите на преврата. Зад убийствата на Марков и Максуел Логан смята, че стои известната историчка и агент и на българската ДС и на британското външно разузнаване МИ-6 Мерсия Макдермот.

Смъртта на Максуел остави огромен дълг от близо 4.8 млрд. долара, като само в неговия пенсионен фонд потънаха близо 1 млрд. долара. Синовете му Йън и Кевин наследиха останалото имущество и дълго време срещу тях бяха водени съдебни дела заради дълговете на баща им. Според публикация във в. "24 часа" все още действат двете му български фирми "Баймакс" и "Максуел комюникейшънс болканс лимитед".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK