Македонският посланик в София става заложник на партийни игри в Скопие

Четирима македонски посланици ще бъдат сменени, съобщава македонският вестник Дневник. В списъка с връщащите се у дома посланици, съставен от външният министър на Македония Илинка Митрева, са включени висшите дипломати в Рим, Варшава, Брюксел и София.

Предполага се, че отзоваването на Любиша Георгиевски е заради желанието на албанската партия Демократически съюз за интеграция (Демократска Уния за Интеграция) да има свои представители в дипломатическите мисии. Посланическите апетити на партията на етническите албанци, която управлява в коалиция със Социалдемократическа партия на Македония (СДСМ), са към мисиите в София и Варшава.

Другите двама посланици - от Рим и Брюксел, са отзовани заради лоша работа.


До миналата седмица се смяташе, че посланик в София ще бъде публицистът Ким Мехмети. Впоследствие се спрягаше името на бившия министър на правосъдието Исмаил Дерлиша, но според партийните източници на всекидневника, той няма да получи назначението, защото ще бъде изключен от партията заради обвиненията му, че партията действа като копие на бившата Партия за демократичен просперитет (ПДП) на Арбен Джафери.

Списъкът с имената на посланиците предизвика противоречие между президентството и правителството, след като външният министър обяви, че имената са предложени за обсъждане с президента Борис Трайковски. От кабинета на президента отрекоха да е имало подобен документ, а самият Трайковски е казвал, че е доволен от работата на посланниците.

Посланик Любиша Георгиевски има с какво да затвърди доверието на президента. Георгиевски има значителен принос за развитието на македонската и българската култура. Тази година, през юни, българският министър на културата Божидар Абрашев награди с почетна грамота и плакет македонския посланик за приноса му.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK