Франция ще гони религията от училищата

Френският парламент работи върху законопроект за забрана на религиозните и политически символи, носени от учениците във всички основни и средните училища, независимо дали са държавни или частни. Това съобщи в."Фигаро", като уточни, че проучвателните работи са били възложени на група депутати, предвождани от Жан Луи Дебре.

Те трябва да представят резултатите от работата си пред парламентарната комисия по светските въпроси в сряда.

Очаква се депутатите да внесат предложение на учениците да бъде забранено да демонстрират религиозна или политическа принадлежност посредством видими символи с изключение на медальоните. Стените на училищните сгради няма да бъдат засегнати от задължението за неутралитет. Досега изисквания за светско равенство имаше само към държавните училища, припомня "Фигаро". Тук неутралитетът се отнася особено за учителите, които са държавни служители. Те обаче могат да носят религиозни дрехи извън училище. Законодателите си дават сметка, че при учениците правилото за неутралитет се прилага само на теория. А в частните училища, където учат 20% от децата във Франция, са нормална гледка момичета, забулени с воали, и момчета с кипа. "Тези институции имат мисията да служат на обществото. Те трябва да уважават ценностите на републиката, една от които е светската й насоченост", аргументира предложението за забрана на религиозните дрехи Робер Пандро, депутат от управляващата партия. Той обаче подчерта, че "изискването за неутралитет няма да се отнася до религиозните училища".

Засега проектът няма да засяга и Алзас и Марсилия, където живеят големи компактни групи мюсюлманско население. Депутатите обясниха пред "Фигаро", че тук по проблема за религиозните облекла е постигнато обществено съгласие, което няма причина да бъде нарушавано.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK