Източна Европа става евтина площадка за клинични тестове

Докато Западна Европа продължава да изостава от САЩ в сферата на пазара на научните изследвания в лекарствения сектор с договори за 2.60 млрд. долара срещу съответно 4.18 млрд. долара, Източна Европа все повече се превръща в удобна и евтина площадка за предклинични тестове, сочи проучване на "Фрост енд Съливан", цитирано от "Фарма Маркетлетър".

В Западна Европа като цяло се забелязва съкращаване на средствата за изследване и развитие вследствие на слабата икономика и продължаващия спад на цените, сочи докладът.

Сегашният бизнес климат се отрази отрицателно върху предклиничните изследвания, една от най-скъпите фази от разработването на лекарства, в която се съчетават сложни научни дейности и скъпи апаратури и инсталации. Когато проходите стагнират, производителите не са склонни да заделят сериозни средства за тестове, посочват авторите на доклада.


Освен това, тъй като предклиничните изследвания трябва да се извършват сравнително близо до централите на производителите, американските компании едва ли ще заделят средства, за да правят изследванията си в центрове в Западна Европа. Това биха правили само европейските фармацевтични и биотехнологични компании. Нещо повече - най-голяма част от средствата за клинични тестове отива за компенсации на пациентите, което става все по-скъпо в Западна Европа и доближава американските стойности.

Тестовите центрове в Източна Европа обаче продължават да държат далеч по-ниски цени и да привличат западноевропейски и американски компании.

Населението на региона, освен че по расовите си черти е близко до това в Америка и Западна Европа е и сравнително чисто по отношение на медикаментация, което дава възможност за постигане на добри тестови резултати. Качеството на получените данни дава възможност за бързо одобряване на тестовите резултати, сочи докладът на "Фрост енд Съливан". Първата вълна от източноевропейски държави, възползвали се от тенденцията за изнасяне на клиничните тестове на изток, включваше Полша, Унгария и Чехия. Сега, привлечени от възможността за изследвания с още но-ниски разходи западните тестове центрове се насочват към България, Румъния, Сърбия и най-вече Русия, която е неразработен пазар с огромен потенциал, твърди докладът.

Според прогнозите европейският изследователски пазар ще бележи ръст от около 10 процента до 2007 г. и ще достигне обем от 4.26 млрд. долара. Сегашният лидер е Qintiles, следван от Covance, PPDI и Ingenix, чийто успех са дължи на мащаба на действията им в цяла Европа, както и съчетаването на предклинични, клинични и търговски дейности. Конкуренцията обаче тепърва ще се засилва с навлизането на нови играчи, сочи докладът.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK