Компютърните вируси станаха на 20 години

През тази седмица компютърните вируси ще "отпразнуват" 20-ата си годишнина, време, през което създадоха достатъчно проблеми на всички ползватели на компютрите по целия свят, писа Би Би Си. Авторът на първия документиран червей е американският студент Фред Коен, създал го, за да експериментира компютърните системи за сигурност. Днес съществуват над 60 000 вируси, вариращи от безобидни, но досадни закачки до истински заплахи и "убийци". Авторите на вируси се адаптират към новите технологии и най-агресивните им творения използват световната мрежа, за да търсят нови жертви и да създават хаос.

Коен създава първия си вирус като PhD студент в университета на Южна Калифорния.

Преди него други бяха писали за съществуващия потенциал за създаване на вредни програми, но той е първият, демонстрирал на практика червей в действие.


Коен описал своята работа, наречена от самия него вирус, като "програма, способна да заразява други програми, модифицирайки ги, за да бъде включена самата тя в техните версии".

Студентът включва вируса в графичната програма VD, написана за миникомпютър Vax. Скритият във VD вирус използвал кодовете, ползвани от работещите с компютъра, за да проникне в другите части на Vax и да се разпространи в системата. При всички тестове, извършени от Коен, вирусът успял да достигне до всяка част от системата за по-малко от час. Най-бързото регистрирано време било 5 минути.

Студентът представил резултатите на семинар на 10 ноември 1983 г. Създаването на вируса предизвикало такъв шок в компютърните среди, че всички подобни тестове били забранени, но въпреки това Коен успял да покаже и други вируси, "работещи" в други компютърни системи.

В статията си той написал пророчески: "Те могат да се разпространяват в компютърните мрежи, така както се разпространяват и в самия компютър и представляват сериозна заплаха за тях."

Съвсем скоро след това вируси, написани за току-що създадения персонален компютър за IBM, започнали да се появяват. Първият от тях, известен като Brain (Мозък), тръгнал през 1986 г. от Пакистан и бил написан, за да помага на създателите си да наблюдават пиратството на компютърните им програми. Появата на Brain повлече след себе си вълна от нови вируси - Lehigh, Jerusalem, Cascade and Miami. Всички те бяха насочени към ползвателите на персонални компютри и преминаваха от машина в машина посредством флопидискове и записаните на тях програми.

Усилията да бъдат спрени вирусите принуди авторите на зловредните творения да потърсят начини да ги скрият, като им дадат възможност да се видоизменят. Първият вирус, фокусирал сериозно медийното внимание, беше "Микеланджело", заложен да удари на 6 март, но предсказаният хаос не се състоя. С появата на Windows се появиха и вируси, насочени срещу операционната система и взрива на т.нар. макровируси, ползващи Microsoft Word. Вирусът "Мелиса", ударил през 1999 г. комбинираше макровирус с червей, ползващ Microsoft Outlook, за да се разпространи към новите си жертви.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK