Аферата "Хоман" взриви германските християндемократи

Мартин Хоман вече е независим депутат в Бундестага. Изключването му от фракцията на християндемократите и предстоящото му изключване от партията са резултат на засилен обществен натиск.

Което не решава проблема, тъй като и други християндемократи, явно подкрепяни от избирателите и редовите партийни членове, подават националистични сигнали. Ръководството е в патова ситуация.

Всичко започна на 3 октомври в Нойхоф, провинция Хесен, на празненство по случай националния празник на Германия. Депутатът от Християндемокротическия съюз (ХДС) Мартин Хоман се възмущава в реч пред партийни приятели от паразитите, злоупотребяващи със социалните придобивки в Германия. Изведнъж сменя стила и започва преглед на ролята на евреите в световната история. "Евреите биха могли да се окачествят като народ от престъпници", заявява политикът. Изводите му се базират на еврейското водачество в революционното движение в Русия. Евреи са били основният двигател на Октомврийската революция, цар Николай ІІ е убит от евреин, евреи са били членове на Политбюро на Комунистическата партия в Русия, изключително много евреи са работили и за ЧК, аргументира се хоби-историкът. Първоначално изказването на Хоман остава незабелязано, макар че дни наред е на интернет страницата на нойхофската партийната организация. Реакцията дойде след повече от три седмици, когато радиото и телевизията на Хесен разпространиха речта и скандалът заплашваше да излезе от контрол. На 31 октомври председателката на ХДС Ангела Меркел определи изказването на Хоман като "непоносимо" и на 3 ноември ръководството на ХДС го отстрани от комисията по вътрешна политика на Бундестага и от поста му на отговорник по въпросите за обезщетението на принудителните работници от времето на националсоциализма. Ден по-късно министърът на отбраната Петер Щрук уволни шефа на специалните части генерал Райнхард Гюнцел, който похвалил в писмо до Хоман "смелостта" му да каже "истината". Председателят на Съюза на германските евреи Паул Шпигел обаче постави Хоман в редиците на "дяснорадикалните и противоеврейски подпалвачи". Дебатът приключи на 14 ноември, когато Хоман беше изключен от фракцията на ХДС в парламента. Очаква се до края на месеца да започне и процедурата по изключването му от партията, чиито имидж опетни непоправимо.


Въпросът е защо ръководството не взе по-рано мерки за вразумяването или отстраняването му.

Майорът от запаса и бивш експерт от службите за борба с тероризма неведнъж предизвиква възмущението на общественото мнение. Хоман бе против строежа на паметника на преследваните от националсоциализма евреи, тъй като бил "паметник на Каин, символ на самообвинението". През 2001 скандализира общественото мнение с твърдението, че "няма никакво основание да се заплаща на принудителните работници на националсоциалистите". Речта на Хоман бе освиркана в Бундестага, но ръководството на партията му не реагира.

Хоман за жалост не е единственият християндемократ, който използва популистки националистични пароли. Наскоро депутатът от Саксония Хенри Ниче попадна под обстрела на общественото мнение заради изказване срещу турците в Германия. Аксел Фишер, също депутат от ХДС, пък предизвика възмущение с натрапчиви предупреждения в интернет за наводняване на големите западногермански градове от чужденци.

Явно проблемите на ХДС са по-дълбоки, отколкото изглеждат, както показа и гласуването за изключването на Хоман. Ръководството не беше подкрепено от 1/5 от депутатите, а членове и симпатизанти на ХДС предприеха акция в негова защита на интернет страницата на партията. "Изключването на Хоман слага края на ХДС като народна партия, защото консервативните и дясноконсервативни сили ще се откъснат от нея", гласяха някои мнения.

Ръководството на ХДС е между чука и наковалнята. Като изключи Хоман, то даде сигнал, че няма да търпи дяснорадикални популисти и че стои надясно, но все пак в политическия център. Рискът да се загубят избиратели е основателен, но си струва. Обратното би означавало партията непрекъснато да е подозирана в морална нечистоплътност и в отправяне крайно вдясно. А това наистина би означавало самоунищожението на ХДС като народна партия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK