ЕС избра Франция за строеж на реактор за ядрен синтез

Европейският съюз избра Франция като най-подходящо място за изграждане на реактор за ядрен синтез, който може да революционизира производството на енергия, съобщиха информационните агенции. "Има съгласие между всички страни членки реакторът да бъде издигнат край южния френски град Кадараш, недалеч от Марсилия", съобщи дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

Новината беше потвърдена и от кмета на Марсилия Жан-Клод Годен. Испания също беше издигнала своя кандидатура за площадка за проекта град Вандейос, но я оттегли, за да засили общата европейска позиция срещу съперниците от Канада и Япония, посочва Ройтерс.

Планът за реактор за ядрен синтез е плод на международно сътрудничество с участието на ЕС, САЩ, Китай, Япония, Русия и Южна Корея на стойност 10 млрд. долара и е най-големият международен проект след Международната космическа станция. Окончателното решение за разполагането на Международния термоядрен експериментален реактор (МТЕР) ще бъде взето през декември на среща на представители на участниците в проекта. Заводът, където и да бъде построен, ще отвори много нови работни места. Според сър Дейвид Кинг, главен научен съветник на британското правителство, "шансът на европейската площадка да спечели одобрението на започване на проекта е много голям".


Проектът МТЕР е последният етап от продължилите вече десетилетия опити за разработване на ядрен синтез, посочва Би Би Си.

При него енергията се получава и отделя по подобен начин на ставащото във вътрешността на звездите. Според учените новият реактор ще бъде първият прототип, който ще произвежда много повече енергия, отколкото ще консумира. Първоначалната цел е да бъдат генерирани 500 мегавата за 500 секунди, за да бъде доказано приложението му в технологиите за граждански цели.

В конвенционалните ядрени реактори енергията се получава при разделянето на т.нар. тежки атоми.

В реактора за ядрен синтез енергията се отделя при сблъскването на ядрата на леки атоми - това, което става в недрата на звездите и ги кара да светят.

Според привържениците на този тип реактори те биха били много по-евтини за поддръжка и екологично по-чисти от сегашните и ще произвеждат забележително по-малко ядрени отпадъци. Разработването на технологията на ядрения синтез обаче е много скъпо и времеемко начинание, посочва Би Би Си.

За да бъде превърнат реакторът за ядрен синтез в енергиен източник, е необходимо да се загрее газ до температури от 100 млн. градуса по Целзий, при което той се превръща в плазма. При тези условия частиците на плазмата - деутерий и тритий, се сблъскват и образуват хелий и неутрони с висока скорост. В реактора топлината, генерирана от тези неутрони, ще бъде ползвана за производство на електричество, като бъдат забавяни от преграда от по-плътен материал, например литий.

Горивото за подобен ядрен реактор е на практика неизчерпаемо. Деутерият и тритият са изотопи на водорода, първият се черпи от водата, вторият се произвежда от леки метали, които са в изобилие по целия свят. Един килограм от това гориво е в състояние да произведе енергия колкото 10 000 000 кг фосилни горива.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK