KPN и "Суиском" все пак ще продадат дела си от "Чешки телеком"

Консорциумът между шведския телекомуникационен оператор "Суиском" и холандския му конкурент KPN "ТелСорс" подготвят 27-процентния си дял от "Чешки телеком" за продажба на институционални инвеститори въпреки съпротивата на мажоритарния акционер - правителството на страната, предаде "Файненшъл таймс". Основната пречка, която Чехия поставя пред сделката, е отказът да предостави информация за "Чешки телеком" на потенциалните кандидати.

Консултанти по сделката са инвестиционните банки "Креди Сюис Фърст Бостън" и "Морган Стенли". По преценка на анализатори цената на продавания дял в момента е на стойност около 860 млн. долара, като очакванията са транзакцията да бъде финализирана до края на годината въпреки отказа на правителството на Чехия да проведе дю дилиджънс на компанията.

Консорциумът закупи дела през 1995 г. за 1.46 млрд. долара като първа стъпка към планираното закупуване на "Чешки телеком", но финансовите проблеми на KPN я принудиха да се откаже от приватизацията през август 2000 г. Слухове за оттеглянето на двете компании като собственици на миноритарен дял от чешкия националния телекомуникационен оператор има още от 2001 г., припомня "Файненшъл таймс". Отначало идеята беше консорциумът да изчака приватизацията на останалата част от компанията, но забавянето на процедурата засили натиска от страна на акционерите на двете компании за сделка с дела им от "Чешки телеком".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK