Европейската коледа ще мине без руски хайвер

Коледната трапеза на европейците през 2003 година ще бъде лишена от руски черен хайвер, съобщи в. "Ведомости". Медията уточни, че причината е в правителството, което не е успяло да изготви навреме постановлението за разпределяне на квотите между износителите. В резултат всички договори за износ в Европа са били провалени, а руският черен хайвер ще бъде заменен от туркменски, казахски, ирански и азербайджански. Деветдесет процента от деликатеса по света идват от каспийския басейн, като до 1997 г. основните играчи на пазара бяха Русия, изнасяща 450 т годишно, и Иран - 150 т. В края на 1998 г. Международната конвенция за опазване на дивата природа CITES започна да разпределя между страните разрешителните за улов на есетрови риби и експорт на черен хайвер. Така за 2003 г. каспийските държави получиха разрешение да изнесат общо 147 т хайвер. От тях Русия имаше право на 30.3 т, а Иран - на 78.8 т.

Руските търговци са вбесени от безхаберието на властите. "Ще отчетем загуба за втора поредна година. Сега трябва да продаваме хайвера на вътрешния пазар, където не можем да получим повече от $100 на тон, когато износната му цена е $450. Миналата година загубихме $1 млн. защото правителственото постановление беше подписано късно - на 29 август", възмущава се генералният директор на компанията "Русская икра" Вячеслав Миронов.

От провалените доставки губят не само руските търговци, но и европейските им партньори, твърди "Ведомости". Медията цитира директора външни връзки на швейцарската компания Planet Caviar, според когото фирмата е загубила вече $300 000. "Планирахме да продаваме руския хайвер като отделен продукт и вложихме много пари в реклама. Така и не получихме продукта", оплаква се Артур Меграбян. Той допълва, че още през лятото са били сключени договори не само с руските доставчици, но и с други партньори, разпространители на деликатеса, и сега е трудно да им бъде обяснено защо вместо руски им се предлага туркменски или казахски хайвер.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK