Половината човечество гледа на бъдещето с песимизъм

Човечеството гледа на бъдещето с нарастващ песимизъм. Това личи от доклада "Сигурност и просперитет", изготвен от "Галъп интернешънъл" за Световния икономически форум, който започна в сряда в швейцарския град Давос. Въпреки относително доброто развитие на световната икономика за миналата година печалбите на американските компании са нараснали с 12%, а на европейските - с 11%, гражданите не се чувстват сигурни. Истинската грижа в Давос е разликата между развиващата се икономика и света, който изглежда на хората все по-несигурен и опасен.

Почти половината от хората, интервюирани от "Галъп", оценяват сигурността в света като "крехка" и че следващите поколения ще живеят още по-несигурно. Това поражда тревога за бъдещето и чувството, че децата ще живеят по-зле от бащите. Така мислят 45% от американците, 69% от германците, 61% от швейцарците. Най-позитивно настроени в Европа са датчаните, норвежците и британците. Сондажът подчертава обаче, че когато политическите промени се оценяват позитивно от общественото мнение, то приема, че икономическата ситуация също ще се подобри. Такъв е случаят в Кения, Грузия и Афганистан и в държавите от бивша Югославия. Песимизмът битува в Босна, където 69% от населението приема, че положението се е влошило за последните 10 години. Същото мислят 64% от българите, 62% от македонците и 59% от украинците. В Източна Европа има и народи, които регистрират позитивни очаквания. Четиридесет и два процента от чехите смятат, че държавата им е по-просперираща, такова чувство имат 41% от грузинците, 51% от косоварите, 63% от поляците и 35% от сърбите.

Много страни и особено високо индустриализираните вече се тревожат сериозно от застаряващото население. Близо 47% от анкетираните са убедени, че след десет години хората на пенсионна възраст ще живеят по-зле от сега. Това особено важи за държавите с тежки демографски проблеми като Германия, където в това са убедени 56% от анкетираните, така мислят 64% от холандците, 57% от италианците. В Северна Америка най-силно се тревожат за пенсионерите канадците, 43% от които приемат, че положението им след 10 години ще се влоши. Американците и мексиканците не са особено убедени в това - 30%, респективно 29% мислят, че в бъдеще възрастните хора ще имат по-добър живот.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK